Hoe kom jij bij jouw Essentie in tijden van coronastress ?

Het ging de laatste weken vaak over het woord “essentie” en “essentieel”. In het licht van de 2e lockdown was dat ineens een belangrijke vraag. Gek eigenlijk dat het toen pas een vraag werd. Eigenlijk zou deze vraag de leidraad in je leven moeten zijn. Ik heb natuurlijk niet voor niets ooit mijn praktijk “De Essentie” genoemd. Wat dat is waar het om gaat in het leven. Wanneer je dat kwijt bent, dan is het goed om op zoek te gaan naar jouw essentie.

Het leek me geweldig om mensen daarbij te ondersteunen, om hun essentie weer terug te vinden. Helder te krijgen waar het voor hen om draait in het leven. Wat belangrijk is en waar ze voor willen gaan. Zo ontstond mijn praktijk en zo ontstond ook de naam van mijn praktijk. 

Soms gebeuren er dingen waardoor je van je eigen pad raakt

Wanneer je afdwaalt van jouw essentie in je leven, dan krijg je stress en uiteindelijk, als dat maar lang genoeg voortduurt, word je overspannen of beland je in een burn-out. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Soms gebeuren er dingen in je leven, waardoor je van je eigen pad raakt, omdat je het gevoel hebt dat je op het pad van de ander van meer betekenis kunt zijn, dat je daar nodig bent. Of omdat de wereld om je heen zo verandert, dat je daardoor de weg kwijt raakt. Meestal gebeurt dit niet van het een of andere moment, maar gaat het sluipender wijs, waardoor je het niet zo snel in de gaten hebt.

Er gebeurt zoveel in de wereld en dat geeft onrust

Corona en alles wat daaromheen speelt kan dat ook tot gevolg hebben. Er gebeurt zoveel in de wereld en alles wat er gebeurt is nogal verwarrend. Het geeft twijfel, onrust, onvrede, onbegrip en zelfs vette discussies en verwijten over en weer. Al die zaken rondom dat virus vragen veel van je, terwijl op je hoede zijn voor het virus ook al zoveel van je vraagt. Blijf dan maar eens bij jouw eigen waarden en blijf dan maar eens onverstoorbaar je eigen richting bepalen. Dat is nog niet zo gemakkelijk. Dat is gewoon een pittige klus.

Je leven staat op de kop

Alles is anders, je leven staat op de kop, je hebt last van corona-stress. Je normale dagelijkse routine is verstoord. Niet voor heel even, nee voor maanden. In de auto stappen naar je werk, de fiets pakken voor een boodschap, even lekker koffiedrinken met vrienden, je ouders een knuffel geven, een dagje shoppen, het is er allemaal niet meer bij. En als het er wel is, dan moet je er goed over nadenken. Dat geeft stress, dat geeft onrust, iedere keer de afweging maken, wat is wijs om te doen. Vervolgens krijg je ook nog te maken met de mening van anderen, want iedereen vindt op dit moment wel ergens iets van.

Juist in de onrust raak je gemakkelijk weg bij jouw essentie

Juist in die onrust, tussen al die meningen en oordelen is het gemakkelijk om jezelf kwijt te raken. Weg te raken bij je eigen essentie. Door alles wat zo anders is, raakt je innerlijke kompas gemakkelijk van slag. Je eigen navigatie-systeem is gecrasht om het zo maar te zeggen. Weg richtingsgevoel, weg eigen essentie.

Dit helpt om weer bij je essentie te komen

Op dat soort momenten is het wijs om terug te gaan naar de kern. Om stil te staan bij wat echt belangrijk is voor jou. Stil te staan bij jouw waarden en overtuigingen en wellicht zelfs bij je doelen die je ooit had. Dat alles tezamen helpt je om weer terug te keren naar wat essentieel is in dit leven voor jou. Neem daar dus de tijd voor, om weer terug te halen wat belangrijk is voor jou, wat jouw essentie is in het leven. Daarover gaan schrijven kan een manier zijn om het weer helder te krijgen voor jezelf. Lange wandelingen in de natuur kunnen ook helpend zijn. Of creatief aan de slag gaan, zodat je in een soort van flow komt. Belangrijk is dat je de ruis van de wereld om je heen even op stil zet en buitensluit, zodat je je eigen innerlijke stem weer kunt horen. Dan kom je weer tot de essentie en ben je veel beter bestand tegen deze coronastress.