Ja, ook ik heb wel eens stress

Stress, ja ik heb het ook en deze keer heb ik besloten om geen stress van de stress te hebben.

Er zijn natuurlijk verschillende oorzaken voor stress. Een te hoge werkdruk, taken moeten doen die boven je kunnen liggen, afspraken die niet nagekomen worden, onvoorziene gebeurtenissen en ga zo maar door. Ook je eigen waarden en normen kunnen een bron zijn van je stress. En dat is op dit moment bij mij het geval.

Stress door je eigen waarden

Ik vind dat als je iets belooft, dan moet je dat ook doen. Lukt dat niet, dan moet je dat tijdig aangeven en het liefst ook nog met een reden. Tja, ik ben ook maar een mens. Dit is dus een waarde van mij, afspraken kom je na. Zo heb ik de afspraak met jullie gemaakt dat ik eens in de 4 weken een nieuwe blog op mijn site zet. Nou, je zult het inmiddels wel gemerkt hebben – of misschien helemaal niet 😉 – , dat is niet gelukt en daar had ik stress van. Ik voelde de druk op mijn schouders, want: afspraak is afspraak. Belooft is belooft.

Stel jezelf eens wat vragen over je stress-onderwerp

Tja en wat doe je dan. Laat je dan de stress oplopen, wring je jezelf in duizend bochten om die afspraak dan toch maar na te komen? Of ga je er anders mee om en ga je het gesprek met jezelf aan? In dit geval heb ik me afgevraagd hoe erg het is als die blog er een keertje wat later staat. Vallen er dan doden? Kunnen mensen dan niet verder met hun leven? Ben ik dan voortaan totaal ongeloofwaardig? Zullen mensen ontzettend teleurgesteld zijn? En zo kan ik nog wel wat vragen bedenken. Alle antwoorden waren “nee”. Dat is een mooie ontdekking. Het viel dus in dit geval wel mee.

Daarom heb ik ervoor gekozen om de blog even te laten voor wat ie is en mijn aandacht te besteden aan die dingen die wel “in de brand” staan, die wel moeten gebeuren omdat er anders van alles fout en mis gaat. Dat gaf rust en ruimte, waardoor ik mij goed kon focussen op de dingen die gedaan moesten worden.

Creëer voor jezelf ruimte

 Dit geldt natuurlijk niet alleen voor mij, maar ook voor jou. Je kunt eens onderzoeken waar je stress van krijgt en of het zinvol is om daar stress van te hebben. Ook jij kunt jezelf vragen stellen over het onderwerp waar je stress van krijgt en wellicht kun je daarmee ook voor jezelf de ruimte creëren die ik nu voor mezelf heb gecreëerd. Want nu ik wel weer tijd heb om aan mijn blog te werken voel ik geen druk. Ik ben me beter concentreren, heb plezier in wat ik doe, het gaat me gemakkelijker af, dan wanneer ik onder druk iets op papier had moeten zetten.

Wil je reageren op dit bericht? Dan kan dat via https://www.essentie-coaching.nl/contact.php

Tot de volgende blog en ik beloof niet dat die op tijd zal zijn 😉

 

Eén gedachte op “Ja, ook ik heb wel eens stress

  1. Pingback: Blog | Ja, ook ik heb wel eens stress – Coaching Society | Met aandacht voor jou!

Reacties zijn gesloten.