Voorkom dat jij ook totaal de weg kwijt raakt !

De berm stond vol met rode klaprozen. Het was een prachtig gezicht. Dat knalrood tussen alle grassen. Zij zag het niet. Ze voelde wel de warmte van de zon in de auto maar ze kon niet bedenken dat ze een raampje open kon zetten. Ze zat daar in haar auto aan de kant van de snelweg, als was ze verdoofd en ze had geen idee hoe ze thuis moest komen.

Op een gegeven moment tikte er iemand op het portierraam. Verbaast keek ze op. Een vrouw opende het portier en vroeg of het ging en of zij iets voor haar kon doen………. . Met dit verhaal zat ze een aantal weken later bij mij. Ze vertelde dat ze geen idee had hoe ze daar aan de kant van de snelweg was gekomen en dat ze al helemaal geen idee had hoe ze, nadat de vrouw haar had aangesproken, thuis moest komen. In de weken daarvoor had ze dit soort situaties thuis ook al een paar keer meegemaakt. “Dan zat ik op de bank en dacht, ik heb dorst ik wil wel een kopje thee, maar dan had ik geen benul dat ik dan zelf naar de keuken moest lopen en zelf een kopje thee kon maken. Dan bleef ik gewoon uren op de bank zitten”.

Hier was duidelijk sprake van een burn-out type II

Bij Helga was er duidelijk sprake van een burn-out en wel in een zodanig vergevorderd stadium dat we spreken van een burn-out type II. Mensen met dit type burn-out zijn meer dan ver over hun grenzen gegaan. Ze voelen van alles en ervaren ook dat het eigenlijk niet meer gaat, maar ze gaan maar door en maar door en maar door. Totdat het licht ineens uit gaat en ze totaal niet meer in staat zijn tot handelen. Ik hoef natuurlijk niet uit te leggen dat dit ontzettend gevaarlijk is. Voor jezelf, je lichaam, je omgeving. Voor alles en iedereen.

Er is zelfs na herstel kans op gevolgschade

Het mag duidelijk zijn, het herstel van burn-out type II duurt ook veel langer dan het herstel van burn-out type I, waarbij je wel te laat aan de bel trekt, maar waarbij de schade nog te herstellen is. Bij type II is de schade aan de lijf groot. Je systeem is compleet ontregeld en het is niet ondenkbaar dat je gevolgschade blijft houden, ook na herstel.

Oude vaste patronen verander je niet zomaar

Het traject met Helga heeft lang geduurd. Het was een traject met ups en downs. Want mensen die zo lang door gegaan zijn, vinden het niet gemakkelijk om nieuw gedrag en nieuwe patronen te ontwikkelen. Dat is ook heel begrijpelijk, want ze hebben jarenlang de dingen anders gedaan. Een simpel voorbeeld: als je altijd je jas aantrekt met eerst je arm in de linkermouw te steken, kijk dan maar eens hoe lastig het is om nu voortaan je jas aan te trekken met eerst je arm in de rechtermouw te steken. Oude vaste patronen verander je niet zomaar.

Gelukkig was Helga er wel van overtuigd dat ze dit nooit meer wilde en daarom was ze gedreven om haar manier van leven anders aan te pakken. Juist die gedrevenheid zat haar soms behoorlijk in de weg. Dat is een prachtige eigenschap en soms ook een vreselijke sta in de weg.

Drie jaar later had ik nog een afrondende afspraak met Helga. We hadden de frequentie van de afspraken langzaam afgebouwd. De tussenpozen dat ze bij me kwam werden steeds langer. Vandaag kwam ze voor de afsluitende sessie. Het was volop zomer dus ook een fijn moment om iets af te ronden en daarna verder te kunnen gaan met je leven.

Ineens kan ze weer zien hoe mooi de weg hier naartoe was

Bij binnenkomst vertelde ze me hoe mooi (letterlijk) de weg hier naar toe was. Onderweg had ze genoten van de bloeiende bermen aan de rand van de snelweg. Vooral die prachtige knalrode klaprozen hadden haar geraakt. Ze gaven haar hoop voor de toekomst.  Wat een verschil met 3 jaar geleden zei ze. Toen hebben ze waarschijnlijk ook in de berm gestaan, maar ik zag het niet eens. Zo ver was ik heen. Ik was echt totaal de weg kwijt. De afgelopen jaren vond ik het niet gemakkelijk om weer de weg terug te vinden, maar ik kan zeggen dat het me gelukt is. Wat een prachtige afronding van een traject.

Wil jij ook de klaprozen in de berm blijven zien?

Wil je dat jou niet hetzelfde overkomt en dat je ook totaal de weg kwijt raakt door alle stress en onverwerkte zaken uit het verleden? Zorg dan dat je tijdig aan de bel trekt, zodat jij ook de klaprozen onderweg nog in de berm kunt blijven zien. Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak en mail me.

 

 

Eén gedachte op “Voorkom dat jij ook totaal de weg kwijt raakt !

  1. Pingback: Blog | Totaal de weg kwijt? – Coaching Society | Met aandacht voor jou!

Reacties zijn gesloten.