Maandelijks archief: december 2015

Nee, nee, nee……………..

Zeg jij eigenlijk wel eens nee, vroeg ik aan de man die tegenover me zat.

Hij moest er even over nadenken en toen zei hij glimlachend, ……….nou nee, eigenlijk nooit, ………..maar nu dus wel in antwoord op je vraag.

Gelukkig, hij had zijn humor nog niet verloren, ondanks dat het leven hem zwaar viel. En die humor hielp hem om op de been te blijven.

We gingen wat dieper op de kwestie in. Nee, eigenlijk zei hij nooit nee. Hij wilde een ander niet teleurstellen, hij wilde een ander niet kwetsen, hij wilde een ander niet voor het hoofd stoten. Hij was dus een enorme pleaser. Natuurlijk doen we dat allemaal wel eens. Zeggen we ja terwijl we diep van binnen nee voelen of nee denken. Maar ter wille van de relatie, de omstandigheid of wat dan ook, zeggen we toch maar ja. Soms is dat ook helemaal niet erg. Eens iets doen waar je geen zin in hebt, wat je niet uitkomt. Soms hoort dat gewoon bij sociaal verkeer, iets over hebben voor een ander.

Op het moment dat het ten koste gaat van jezelf, dan wordt het een probleem. Als je zelf daardoor steeds aan het kortste eind trekt, als je daardoor zelf niet aan je eigen dingen toe komt, als je daardoor je eigen deadlines niet haalt, of als je daardoor je partner en/of je gezin gaat verwaarlozen, als je daardoor geen ontspanmomenten meer hebt, ja dan is het niet meer gezond. Dan is er meer aan de hand.

We zijn samen op onderzoek uit gegaan, naar waar het vandaan kwam. Met behulp van een familieopstelling kregen we inzicht in het ontstaan van dit patroon. Hoe het vroeger was ontstaan, dat het toen niet kon om nee te zeggen, omdat er dan vervelende dingen gebeurden. En zo had hij onbewust aan nee zeggen gekoppeld dan er dan nare dingen op zijn pad kwamen. Inmiddels is hij een volwassen man en kan hij ook met zijn ratio bedenken dat deze redenatie niet klopt. Dat is het begin van de verandering. Daarna hebben we nog een aantal dingen gedaan om te leren nee te zeggen, waardoor hij ja kon zeggen tegen zichzelf.

Het was een moeizaam pad, maar ook een verhelderend pad en een route die uiteindelijk heel veel ruimte gaf.

En hoe is het met jou? Kun jij nee zeggen en kan jou nee tegen een ander een ja voor jezelf worden?

neezeggen4

10 tips om gefrustreerd de decembermaand door te komen

 

Wil je met veel frustratie en een gevoel van onbehagen dit jaar afsluiten? Volg dan de onderstaande tips op. Succes verzekerd.

frustratie 3

Tip 1:

Zeg JA tegen iedere uitnodiging die je in deze feestmaand krijgt. Dat je je daardoor op 1e kerstdag in vieren moet delen is alleen maar een uitdaging. Daar wordt een mens heel flexibel van.

Tip 2:

Een feestmaand als deze is meestal gedrenkt in de alcohol. Neem daar gerust lekker veel van. Leef je uit. Die kater de volgende ochtend is alleen maar prettig gezelschap. Bovendien loop je eens vaker naar de drogist voor een nieuwe dosis pijnstillers en met een beetje geluk zit in de loop van het volgend jaar lekker bij de specialist in het ziekenhuis. Volop sociale interactie dus.

Tip 3:

Al die drukte geeft toch een gevoel van onbehagen. Dat kun je wegdrinken, zoals in tip 2, maar je kunt het ook afkopen. Geef veel geld uit aan kadootjes voor jezelf en voor anderen. Van kopen word je blij, het geeft je een gevoel van macht. En die roodstand op de bank, kleurt heel goed bij de decembermaand.

Tip 4:

Kerstborrels, eindejaar borrels, verzin het maar. Voor ieder moment bedenken we wel iets. Ga overal naar toe, laat je gezicht zien, doe volop mee. Wees lekker sociaal en denk daarbij vooral niet aan jezelf maar aan degene die het organiseert. Zo sneu als jij dan niet van de partij bent.

Tip 5:

Bewegen is goed, maar daar hoef jij deze maand geen extra energie in te steken. Je beweegt namelijk al voldoende als je je verplaatst van borrel naar diner en het daarop volgende evenement. Waarscijnlijk moet je je zo nu en dan ook nog extra haasten en dat geeft weer extra beweging. Goed geregeld dus zo’n overstrakke planning.

Tip 6:

Slaap veel uit, ga lekker laat naar bed, neem vooral een ander ritme. Daar houdt je lijf niet van, maar jij wel en het houdt je bovendien scherp. Het maakt je flexibel. Oke, je verstoort je slaappatroon als een gek, maar wie maakt zich over zo’n futiliteit nou druk in de december maand?

Tip 7:

Neem vooral geen tijd voor jezelf. Ook al behoor jij tot de gelukkigen die kerstvakantie hebben. Nee, alle tijd is voor sociale verplichtingen, verwachtingen van andere mensen. Jouw tijd is nu even niet belangrijk. Het gaat om het grote geheel, om het samen zijn en dan mag jijzelf best wel in de knel komen te zitten.

Tip 8:

Oké, wil je dan toch tijd voor jezelf, ga dan lekker bankhangen, lekker veel voor de tv consumeren, innemen hoe het er in de rest van de wereld aan toe gaat. Een magnetronmaaltijd naast je en je hoeft de deur niet meer uit.

Tip 9:

Ja, je zult ze ongetwijfeld weer tegenkomen deze maand. Je familie!!!!!!!! Een prima moment om al die oude koeien weer eens uit de sloot te halen. Elkaar nog eens goed te vertellen dat je vindt dat dat echt niet kon wat ze je toen gefilkt hebben. Gewoon voet bij stuk houden en vooral je niet inleveren in de ander. Kom op zeg, daar beginnen we niet aan.

Tip 10:

Waai met alle winden me. Heb geen eigen mening. Doe wat iedereen doet en stel jezelf vooral geen vragen.

Succes verzekerd wanneer je al deze tips opvolgt. Op 31 december sluit jij het jaar met een klote gevoel af, voel je je geradbraakt, is de conditie ver beneden peil, weeg je een paar kilo’s meer en is je gevoel van eigenwaarde in geen velden of wegen meer te bekennen.

Persoonlijk lijkt het mij niet fijn om zo aan een nieuw jaar te beginnen. DUS ……………….. wat ga jij doen deze maand om op een goede manier de december maand door te komen. En dan hoef je heus niet alleen egoïstisch te keer te gaan. Er bestaat ook nog altijd zoiets als een gulden middenweg.

Ik wens je een hele fijne decembermaand.

 

Van Uit Evenwicht naar In Evenwicht

Het leven is soms behoorlijk weerbarstig en het kan je dan ook wel eens uit je evenwicht brengen. Je zou dat stress kunnen noemen, maar je mag er wat mij betreft ook een ander woord aan geven. Het gaat erom hoe jij het ervaart en hoe jij het voor jezelf weergeeft op een manier die passend is bij jou.

Belangrijker is echter, wat kun jij doen om je eigen evenwicht te herstellen wanneer er stormen op je levenspad komen. Wat kun jij doen wanneer je zo uit evenwicht bent gebracht dat het je functioneren beïnvloed. Welke manier heb jij voor jezelf ontwikkeld om weer in balans te komen, je weer goed te voelen, of om ermee om te gaan, zodat het minder een beslag op je legt?

Ieder mens heeft zo zijn eigen manieren om met de tegenslagen in het leven om te gaan. En daarin is er geen goed op fout. Het is fijn als je voor jezelf weet wat werkt, als je voor jezelf helder hebt wat je moet doet als de storm voorbij raast. Helpend daarbij kan zijn dat je kijkt naar het verleden, hoe heb je dat toen gedaan? Wat werkte toen goed voor jou? En soms is het ook handig om te kijken hoe anderen dat doen en te onderzoeken of dat misschien voor jou ook werkt.

En lukt het niet, dan kun je natuurlijk altijd nog hulp vragen, iemand die met je meeloopt en meekijkt. Ik wens je veel stabiliteit toe en onthoud dat balans nooit stilstand is, maar zachtjes heen en weer bewegen.

Versie 2