Maandelijks archief: april 2024

Hoeveel tijd geef jij jezelf ?

Je hebt een drukke dag voor de boeg, dus je wilt je tijd efficiënt besteden. Bij het ontbijt check je al even je mail, wel zo handig.

Je mail checken is je ontbijt !

O, je ontbijt niet, je mail checken is je ontbijt !!! Oeps. Foute boel. Je kunt wel denken, nou het is toch reuze handig om voordat ik in de auto stap te weten  wat er allemaal speelt. Want ja, dan kun je tijdens je rit naar het werk ook nog even wat telefoontjes plegen. Is dat maar klaar voordat je op kantoor komt. Klinkt reuze handig en super efficiënt, maar is dat het wel?

Nee, dat is het niet. Je bent namelijk niet een robot, geen machine. Een mens heeft tijd nodig. Tijd om wakker te worden, rustig te ontbijten, even te contact te maken met je omgeving, je gezinsleden, huisgenoten of anders met je hond of kat. 

Een mens heeft tijd nodig

Tijd nodig om te processen, tijd om met dingen te beginnen, te overdenken hoe je iets aan gaat pakken, tijd nodig om even naar een collega te luisteren, tijd om een lunchwandeling te maken.

Tijd om alle indrukken die je op een dag doet te verwerken. Tijd om te lummelen. En misschien nog wel het belangrijkste, tijd om jezelf af te vragen of dit wel het leven is wat je wilt als het op deze manier gaat.

Die tijd, die vergeten we heel gemakkelijk. We rennen maar daar op een dag.

Hoe voelt voor jou dat knellende harnas ?

Klaar voor de start, het startschot klinkt en gaan met die banaan, totdat je ’s avonds uitgeput je bed in rolt en de volgende dag weer als een malle door de dag holt. Zo ziet voor veel mensen hun dagelijkse patroon eruit en op vrijdag is er de vrimibo om even af te schakelen en dan weer door in de weekend-drukte. Het is bijna een harnas waar weinig tot geen tijd is om even bij te komen van alle indrukken.

Natuurlijk voel je ergens wel dat het niet zo lekker is, al dat gevlieg en gehaast.

Het knelt en je wordt er over het algemeen ook niet leuker door, maar ja, je hebt toch geen keus, denk je. Dus hol je weer verder, sla je niet alleen je ontbijt over, maar ook je lunch. De gevulde koek waar die collega op trakteerde, volstaat wel met een extra kop zwarte koffie. Je staat in de turbo stand en in die stand is er weinig ruimte om te schakelen.

Tijd om stil te staan

Hoe zou het zijn als je jezelf eens wat meer tijd zou gunnen. Als je meer de tijd zou nemen om eens achter over te leunen en van afstand naar jezelf en je manier van leven te kijken. Wat zie je dan? Zie je iets waar je blij van wordt en waar je meer van wilt? Of zie je jezelf draven, vliegen, aan jezelf voorbij rennen en wordt je daar helemaal niet blij van ?

Dan is het nu de hoogste tijd om even stil te staan, tijd te nemen en jezelf ook echt die tijd te gunnen en dan een plan te maken om het anders te doen. Keuzes te maken, prioriteiten te stellen en veranderingen aan te brengen. 

Nee, ik ga niet zeggen dat het gemakkelijk is, maar wel dat het de moeite waard is.