Maandelijks archief: september 2017

Rituelen, hoe helpen ze jou?

Rituelen, vaste gewoonten en gebruiken. Wellicht denk je dat het niet meer van deze tijd is en dat jij ze al helemaal niet hebt. Ik vermoed dat je meer rituelen hebt dan je vermoed. Ja, echt.

Rituelen helpen ons, geven ons houvast

Rituelen zijn van alle tijden en van alle culturen. We staan er niet altijd bij stil, maar het heffen van het glas, het proosten op iemand’s verjaardag is al een (mini-)ritueel. Rituelen kunnen klein zijn, maar ook groot en dagenlang duren. Rituelen kennen we vooral uit de religie, maar ze vinden in veel meer onderdelen van ons leven plaats. Ze helpen ons, om ons houvast te geven, wensen een extra zetje in de goede richting te geven en ze helpen vooral om de verbinding met de ander aan te gaan. Ze geven ons het gevoel dat we ergens bij horen, dat we samen iets doen. Dat we ondanks alle verschillen hetzelfde zijn, want we doen immers hetzelfde ritueel. Juist dat gevoel is zo belangrijk in deze tijd waarin het erop lijkt dat we elkaar een beetje kwijt raken.

Rituelen zijn dus belangrijk. Het vertrouwde karakter van het ritueel is van belang, zowel voor jou als voor groep waarin je je begeeft en waar je bij hoort. Een ritueel is een soort van bindmiddel. Rituelen zijn cultuur en religie gebonden. Wat wij als ritueel heel normaal vinden, vinden ze wellicht in Frankrijk, Amerika of Nepal absurd en andersom. Denk maar eens aan de ramadan, dat vonden we in eerste instantie jaren geleden ook wel een beetje gek, maar nu weten we niet beter. We begrijpen dat het in die cultuur belangrijk is en dat het mensen in hun geloof verbindt.

Onze beschuit met muisjes bij de geboorte van een kind, het vuurwerk met oud & nieuw om de boze geesten te verjagen zijn voorbeelden die we allemaal kennen. De eindmusical aan het einde van de basisschool, als markering van de overgang naar de middelbare school. Kaarsjes branden in de kerk voor een geliefd iemand.

Iedereen heeft zijn eigen rituelen

Daarnaast heeft iedereen zo zijn eigen rituelen. Families die na de vakantie uit het buitenland altijd bij de eerste grote Mc D die ze in Nederland tegenkomen gaan eten om de vakantie af te sluiten. Of families die elke eerste zaterdag in mei samenkomen als familiereünie. Of de gezinnen waar elke zondag gezamenlijk gebruncht wordt. Buren die voor iedere vakantie samen nog even een borrel drinken. Of het eten van hutspot in Leiden op 3 oktober Vaak is dit om iets te gedenken, te bevestigen of af te ronden.

Rondom het overlijden van een naaste hebben we veel rituelen, die in ieder gezin en bij elk geloof net iets anders zijn. Deze rituelen helpen ons met het verdriet om te kunnen gaan, het een plekje te geven.

Persoonlijke rituelen om stress te temmen

Er zijn ook persoonlijke rituelen om stress hanteerbaar te maken. Voorbeelden te over:

Sporters die altijd dezelfde sokken dragen omdat ze dan gaan winnen; altijd eerst met je linkervoet over de drempel stappen als je een belangrijke presentatie hebt. Juist dat ene sieraad dragen als je iets spannends te doen hebt of 3x met je ogen knipperen als je een wens doet. Nog even naar de wc voordat je de deur uit stapt, dat is dan weer een praktisch ritueel. Het geeft ons in tijden van turbulentie en verdriet nog iets van houvast. Bij rituelen hoor je ook vaak “ ja, zo doen wij dat”.

Er is zoveel dat een ritueel is en het leuke is dat veel rituelen onbewust zijn. Je hebt het niet eens door dat je het doet, maar als je het een keertje niet kunt doen, ben je uit je doen.

Er is dus niets mis met rituelen, ook al klinkt het misschien in jouw oren een beetje ouderwets. Eigenlijk zou je rituelen moeten koesteren, omdat ze je houvast geven in het leven.

Welke rituelen ga jij maken?

En weet je wat zo leuk is? Je kunt ook zelf nieuwe rituelen maken en bedenken. Rituelen die jou helpen om het leven net iets beter aan te kunnen. Rituelen die maken dat jij je net iets steviger voelt. Rituelen waar je blij en gelukkig van wordt.

Ik ben heel benieuwd welke rituelen jij al hebt en welke je wilt gaan maken. Laat het me hieronder weten.