Familieopstellingen? Ooit van gehoord? Familieopstellingen zijn een onderdeel van Systemisch Werk. Systemisch werk gaat er in essentie over dat je alles kunt benaderen als een systeem. Het gezin waar je uit komt is een systeem, het bedrijf waar je werkt is een systeem, maar ook je sportclub of het bestuur van de vereniging waar je inzit. De basis van een systeem is dat iedereen een bepaalde plek en een bepaalde rol heeft en aan die plek en rol zitten bepaalde “voorwaarden” en “verantwoordelijkheden”. Het systeem is in balans als iedereen op zijn eigen plek staat en zijn eigen rol vervult. Vaak zien we dat door bepaalde (grote) levensgebeurtenissen mensen van hun plek gaan en daarmee ook een andere rol gaan vervullen. Dit zorgt voor verwarring voor de andere onderdelen (mensen) in het systeem, met als gevolg verwarring, onrust, ruzie, uitsluiting, je plek in het leven niet kunnen vinden, steeds naast je succes grijpen, noem maar op. Mensen gaan niet bewust van hun plek, over het algemeen gebeurt dit onbewust omdat mensen een leeg gevallen plek of rol uit liefde voor het systeem willen opvullen. Dat ze daarmee het systeem uit balans brengen, dat blijkt pas veel later.
Maandelijks archief: augustus 2016
Hoe Kom Je In Beweging Als je Muurvast zit ?
Herken je dat? Je zit niet lekker in je vel, je weet dat er iets moet gebeuren, je wilt jezelf wel aan je haren eruit trekken, maar het lukt je niet. Je zit muurvast. Balen en vooral frusterend. Wat moet er dan gebeuren? Wat kun je doen om eruit te komen. Je hoofd weet het wel maar op de een of andere manier kun je niet in beweging komen. Wellicht weet je diep van binnen wel wat je zou moeten doen, maar daar blijft het dan ook bij.
Hoe rampzalig is rampdenken voor jouw leven?
Dit is deel 2 in de serie over denkvoorkeuren en denkfouten.
We zitten allemaal anders in elkaar. Iedereen heeft net weer een ander blik op de wereld dan jij, heeft een ander karakter en heeft zo zijn eigen voorkeuren. Voorkeuren in ontspanning, voorkeuren in werk, voorkeuren in eten en ook voorkeuren in denken. Vandaag gaan we dieper in op rampdenken.
Wanneer rampdenken een van jouw favoriete denkvoorkeuren is, dan zou het zomaar kunnen zijn dat je onbewust je leven negatief beïnvloed. Het woord “rampdenken” zegt het al. Ramp klinkt niet echt heel positief. Je zou het ook kunnen omschrijven als constant negatieve toekomstverwachtingen hebben. Groot en klein. Bij alles wat je bedenkt over de toekomst heb je een negatief beeld. Het zal wel niet goed gaan, of, ik ga toch weer blunderen, of, nou die sollicitatie zal deze keer ook wel de mist in gaan, of, ze vinden me toch niet leuk, of, wat ik ook doe, het maakt niet uit, het is nooit goed genoeg.
Hoe rituelen je kunnen ondersteunen
Beschuit met muisjes als er een baby wordt geboren, een schietgebedje opzeggen als je onder een trap doorloopt, vuurwerk afsteken met oud & nieuw, …………. Rituelen zijn er om iets af te sluiten, te bezweren of om ergens aan te beginnen. De meeste culturen hebben zo hun eigen rituelen, passend bij land’s wijs en land’s eer. Overigens niet alleen mensen hebben rituelen, ook dieren hebben zo hun rituelen.
Ook op individueel niveau hebben we zo onze eigen rituelen, gewoontes, gebruiken en handelingen om iets af te sluiten, op te starten of te bezweren.
VAKANTIE
Een korte blog in deze vakantieperiode, zodat jij snel weer kunt genieten van je vrije tijd. Je wilt natuurlijk veel liever lekker genieten, luieren, freewheelen dan ingewikkelde teksten lezen.