Druk, druk, druk. Je rent van hot naar her en ben je met het ene project bezig, dan word je gestoord door een telefoontje over je andere project en piept er ook nog een appje tussendoor van je partner of jij de kinderen naar sport kunt brengen en vraagt je baas waar nou eindelijk dat rapport blijft. Soms weet van je voren niet meer dat je van achter leeft, maar je doet je best om alle ballen in de lucht te houden. Want ja, dat wordt er van je verwacht. Toch??
Maandelijks archief: september 2016
Stress is een keuze
Stress, is een keuze? Ben ik wel helemaal goed bij mijn hoofd om dat te zeggen? Ja, ik kan me voorstellen dat jij het een gewaagde uitspraak vindt. Je hebt toch zeker zelf niet gekozen voor de reorganisatie van je bedrijf, waardoor je nu maar moet afwachten of je mag blijven ja of nee? Je hebt er toch zeker zelf niet voor gekozen om een ernstig zieke ouder te hebben? Nee toch? Je hebt er toch zeker zelf niet voor gekozen om het zo druk te hebben en zoveel ballen in de lucht te houden? Dus hoezo eigen keuze?
Jij kunt gedachten lezen ………………….. tuurlijk !!!!!!!!!
Dit is alweer deel 3 in de serie over denkvoorkeuren en denkfouten. Heb je al iets bij jezelf herkend? Is er al een lichtje gaan branden hoe het in jouw hoofd werkt? Vandaag gaan we het hebben over een denkfout/voorkeur waar we allemaal wel last van hebben. Dus, …… je bent niet alleen, dat is een troost.
Gedachten lezen, of denken dat je de gedachten van een ander kunt lezen is ook een denkfout. Je neemt aan dat je weet wat de ander denkt, zonder dat je daar ook maar enig bewijs voor hebt. En vaak is het zo dat de aanname over wat de ander denkt negatief gekleurd is. “Hij zal me wel stom vinden” of “zij denkt toch dat ik het niet kan”. Het gebeurt zelden dat iemand denkt oh hij of zij denkt vast dat ik een heel leuk mens ben.
Wat doet langdurige stress met jou?
Stress, we hebben het woord allemaal voor in de mond, net als de uitdrukking “druk, druk, druk”. Natuurlijk is stress onderdeel van ons leven. Op zich is er ook niets mis mee. Van een beetje stress kom je in beweging, ga je dingen doen, word je alert. Dat is prima. Daarna moet je weer in een normale staat van zijn komen, waarin je lichaam tot rust kan komen, de stress kan loslaten. Wanneer je constant in een staat van stress verkeert, vraag je topsport van je lichaam. Je lichaam is constant in een staat van “fight, flight or freeze”. Dus vechten, vluchten of bevriezen. Dit systeem is al heel oud en was heel handig in tijden dat we nog konden worden aangevallen door een roofdier en wij alleen een speer tot onze beschikking hadden. Nu is dat niet meer nodig. Op de manier waarop wij tegenwoordig ons leven inrichten, met alle dingen die we willen en moeten doen, jagen wij ons lichaam constant in de stress en steeds opnieuw in de fase van vechten, vluchten of bevriezen. Dat vraagt dus heel veel van je lichaam.