Maandelijks archief: augustus 2015

Stress? Wat moet je ermee ?

Stress, we kennen het allemaal wel in ons leven. De ene keer is het er meer dan de andere keer. De een kan er ook beter mee omgaan dan de ander. Dat zijn de verschillen in karakter en persoonlijkheid.

Stress is over het algemeen niet leuk. Vaak levert het klachten op, voel je je er slechter door, beïnvloed het je functioneren en maakt het dat je het leven een stuk minder leuk vindt. Je kunt stress zien als iets vervelends, iets waar je last van hebt en dat heel snel weer uit je leven moet verdwijnen. Je kunt ook besluiten om er op een andere manier naar te kijken. Stress geeft je namelijk heel veel informatie over jezelf en over hoe je met de dingen omgaat. Als je er op die manier naar kijkt, dan is stress echt een waardevolle bron van informatie. Op het moment dat je weet waar je stress van krijgt en waarom, dan kun je er iets mee en dan kunt je proberen om zelf veranderingen aan te brengen, waardoor de stress verminderd kan worden. Dat betekent natuurlijk niet dat alles in een keer opgelost is en alle problemen voorbij zijn, maar het betekent wel dat je zelf de regie kunt gaan voeren.

Een voorbeeld: als je weet dat je gestrest wordt van een te volle agenda met te veel afspraken en verantwoordelijkheden, probeer dan eens om meer lucht in je agenda in te bouwen. Dat is in het begin absoluut niet gemakkelijk en waarschijnlijk heb je heel veel mitsen en maren waarom dat niet zou kunnen, maar jij bent wel degene die daar zelf invloed op uit kan oefenen. Ook al voelt het nu even niet zo.

Uit dit voorbeeld kun je halen dat jij waarschijnlijk iemand bent die het beste presteert en zich het beste voelt als je een beetje de ruimte hebt. Nu denk je misschien dat dit logisch is, maar dit geldt niet voor iedereen. Er zijn ook mensen die zich juist bij drukke en hectiek veel beter voelen. Dat zijn dus de verschillen in persoonlijkheid.

Kijk de komende tijd eens bewust naar jouw stressfactoren, kijk eens wat jij er aan kunt veranderen en ontdek ook eens welke extra informatie dit over jezelf overlevert.