Helaas, geen quick fix in de aanbieding

“Ik ben dan zo moe, echt heel erg moe en dan vanuit ellende ga ik wat scrollen door de social media berichten op Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. Ook al weet ik wel dat ik dat dan niet moet gaan dan want ik ga me er niet beter door voelen. Eigenlijk alleen maar slechter. Want al mijn vrienden en contacten doen leuke en zinvolle dingen. Ze hebben een actief leven, volgen inspirerende workshops, doen gezellige dingen met vrienden en familie en naast dat alles floreren ze ook nog eens in hun zakelijke netwerk. En ik? Ik zit thuis moe te zijn en me ellendig en mislukt te voelen”. Ik bak er niks van, anders was ik niet zo ontzettend moe.”

Dat was het verhaal van een cliënt van mij. Ze omschreef het prachtig en wist ook haar valkuil mooi te duiden. Iets doen terwijl je weet dat je het niet moet doen, maar je zo moe voelen dat je juist geen energie meer hebt om een verstandige keuze te maken.

De perfecte methode, een quick fix voor jou

Herkenbaar? Ook voor jou? Ik vermoed het wel. Nu zou het natuurlijk geweldig zijn als ik je nu een perfect aanbod zou kunnen doen, omdat ik de Perfecte Methode heb waarmee ik je in 1 sessie of in 1 VIP-dag van dat gevoel en dit probleem zou kunnen verlossen.

Helaas, die methode heb ik niet en ik vermoed dat die wellicht ook niet bestaat.  Want de Quick Fix bestaat zelden als je een probleem echt goed en gedegen wilt oplossen. Daar komt meer bij kijken. Het is wel heel erg van deze tijd en de Social Media willen je het ook maar wat graag doen geloven, dat die Quick Fix wel bestaat.

Alles is flitsend en snel op te lossen als we de mooie verhalen met bijpassende plaatjes mogen geloven. Met elkaar willen we dat ook maar wat graag geloven, want hoe fijn is dat, een snelle oplossing zonder daar veel moeite en inspanning voor te hoeven doen? Heerlijk toch.

Coaching gaat over duurzaam veranderen

De werkelijkheid is toch minder flitsend. De realiteit is dat we soms de diepte in moeten, dat we onszelf tijdelijk onder een vergrootglas moeten leggen, dat we eerlijk moeten zijn naar onszelf, zodat we inzichten kunnen verwerven en daarna verankeren alvorens we echte stappen op weg naar verandering kunnen zetten. Dat zijn dan wel stappen die echt grond onder voeten hebben, stappen die gedegen zijn en toekomstbestendig. Die niet na de eerste de beste tegenslag al weer uitgewerkt zijn.

Daar gaat coaching over. Je eigen gedrag onderzoeken, eerlijk zijn tegen jezelf, ook al doet dat soms een beetje pijn en daarna stappen zetten op weg naar een ander en beter perspectief.

Begin bij de basis, daarna is er ruimte voor het vervolg

Met deze cliënt ging ik eerst heel praktisch aan de slag. Jezelf een Social Media verbod opleggen aan het einde van de dag. Daarnaast hebben we gewerkt aan herstel van energie en veerkracht en pas daarna kwam de werkelijk coachvraag aan bod. Vaak moet je eerst zorgen voor herstel van je basis alvorens je met de echte vragen aan de slag kunt.

Dus geen Quick Fix voor deze cliënt, maar uiteindelijk wel een prachtig eindresultaat met mooie inzichten en goede stappen voor een fijn leven.