Wordt het niet eens tijd om je rugzak op te schonen?

Ik ga op reis en ik neem mee …….. . Ken je dat spelletje van vroeger nog? Het was altijd vermakelijk om te spelen en ook een goede geheugentest en soms hilarisch. Je leven is ook een reis en op die reis komt er van alles in je rugzak, gewenst en ongewenst. Uiteraard komen er allerlei mooie ervaringen en herinneringen in, maar er komen ook minder leuke dingen in. Verdriet, verlies, frustraties, ongemak, pijn, problemen, dus ook de minder mooie kanten uit je levensreis.

Ineens voel je dat je rugzak te zwaar is geworden

In eerste instantie heb je vaak niet in de gaten dat je rugzak steeds voller wordt. Het gaat immers geleidelijk en dus wen je er aan. Totdat er een punt komt dat je denkt, poeh, het is best zwaar allemaal. Vaak is dat op momenten dat je even afstand neemt van je leven of op een moment dat er weer iets gebeurt waardoor er extra ballast bijkomt in je rugzak. Dan ineens voel je, en nu is het te veel, dit kan ik niet allemaal meer meedragen. Misschien is er ook wel het gevoel, dit wil ik niet meer langer dragen. Dan is het tijd om je rugzak eens leeg te maken, op de kop te zetten en eens te inventariseren wat er allemaal in zit. 

Je komt van alles tegen bij het opruimen, ook dingen om te koesteren

Als je dan aan het sorteren bent, dan kom je van alles tegen. Dingen die je al lang vergeten was en waar je verrast over bent dat ze er nog zijn. Dat zijn vaak mooie en waardevolle herinneringen. Fijn om die wel te bewaren en misschien zelfs te koesteren. Dat zijn vaak de dingen die je steunen in je leven, die je een gevoel geven “ik mag er zijn” of “ik doe er toe”. Het zijn positief steunende herinneringen en gebeurtenissen. Ze maken je blij, dankbaar en wellicht geven ze je leven zin.

Je komt ook pijnlijke zaken tegen in je rugzak, daar moet je misschien iets mee

Je komt ook dingen tegen waar je zeker niet blij van wordt, die zwaar wegen, die je moeite kosten of die je lekker ver weg hebt gestopt, in het uiterste hoekje van je rugzak. Je wilt ze liever niet zien, je wilt er niet mee geconfronteerd worden, maar ze zijn er wel en je merkt, nu je ze uit de rugzak hebt gehaald, hoe zwaar ze eigenlijk zijn. Ook al wil je het niet, je moet er wel iets mee, want je wilt en kunt het niet terug stoppen in je rugzak. Je merkt dat ze je belemmeren. Blijkbaar zijn dat zaken waar je nog iets mee hebt te doen. Wellicht gaat het over het nemen van de rouw over iets wat in je leven gebeurd is. Of gaat het om dromen en verwachtingen die nooit bewaarheid zijn. Of pijnlijke en kwetsende ervaringen die van invloed zijn geweest op je zelfbeeld of die een richting hebben gegeven aan je leven die je liever anders had gezien. Het zit je in de weg en daarom kun je je weg niet vervolgen. Het blokkeert. Dat is vaak het moment dat mensen bij een coach komen om samen te kijken wat er met die ballast moet gebeuren. 

Ruimte maken voor de toekomst, voor nieuwe ervaringen

Want als je rugzak zo overvol is, dan is er geen ruimte voor de toekomst, voor nieuwe ervaringen, Het kan er niet meer bij en je wilt ruimte, je wilt verder met je leven. Wellicht herken je dit. Voel je dat jouw bagage ook te veel is geworden. Wil je ook opruimen, sorteren, stil staan bij wat goed is en wat je zeker wilt behouden, maar ook stilstaan bij wat je niet meer dient. Begin dan eens met opruimen en inventarisern. En lukt dat niet in je eentje, gun jezelf dan eens een coach.