Wat doet langdurige stress met jou?

Stress, we hebben het woord allemaal voor in de mond, net als de uitdrukking “druk, druk, druk”. Natuurlijk is stress onderdeel van ons leven. Op zich is er ook niets mis mee. Van een beetje stress kom je in beweging, ga je dingen doen, word je alert. Dat is prima. Daarna moet je weer in een normale staat van zijn komen, waarin je lichaam tot rust kan komen, de stress kan loslaten. Wanneer je constant in een staat van stress verkeert, vraag je topsport van je lichaam. Je lichaam is constant in een staat van “fight, flight or freeze”. Dus vechten, vluchten of bevriezen. Dit systeem is al heel oud en was heel handig in tijden dat we nog konden worden aangevallen door een roofdier en wij alleen een speer tot onze beschikking hadden. Nu is dat niet meer nodig. Op de manier waarop wij tegenwoordig ons leven inrichten, met alle dingen die we willen en moeten doen, jagen wij ons lichaam constant in de stress en steeds opnieuw in de fase van vechten, vluchten of bevriezen. Dat vraagt dus heel veel van je lichaam.

Op de lange duur is dat slopend voor je lijf. Ons lichaam zit prachtig in elkaar maar er zijn grenzen. Wanneer je lijf niet regelmatig tijd krijgt voor herstel ensteeds in de stress-modus blijft staan, pleeg je roofbouw op je hele systeem. Dat merk je niet alleen aan dat korte lontje, die wallen onder je ogen en die dagelijkse hoofdpijn. Op de lange duur ga je dat ook aan andere (belangrijke) functies van je lichaam merken. Je immuunsysteem wordt erdoor beïnvloed, het gaat steeds slechter functioneren. Eerst merk je dat je sneller verkouden of grieperig bent, maar op de lange duur ben je ook vatbaarder voor andere virussen en bacteriën en is je lijf niet meer goed in staat om daar adequaat op te reageren. Ook je hersenfuncties worden op de lange duur aangetast door de constante stress-modus. Je merkt het eerst omdat je wat vergeetachtiger wordt, later wordt dat steeds erger en op de lange duur merk je dat het ook lastiger wordt om (complexe) problemen goed op te lossen en word je herinnering een stuk zwakker. Je hart is ook niet zo blij met die constante stress-modus. Die is constant in staat van paraatheid. Ook je bloedvaten hebben het zwaar te verduren en je krijgt een verhoogde bloeddruk. Je eist dus heel veel van je lichaam en je lijf kan dat best lang aan, maar ineens is daar een grens bereikt en doet je lijf niet meer wat jij wilt en dat is behoorlijk pijnlijk. Je hebt je lijf constant overvraagt en dat eist zijn tol. Je wordt ziek, raakt burn-out, noem maar op.

langdurige stress

Fijn dat je dit nu weet, want dat betekent dat als je dat echt wilt, je nu de bakens kunt verzetten. Je kunt er nu voor kiezen, ja echt, stress is een keuze (daar heb ik het een andere keer nog over), om minder stress te hebben. Je kunt er voor kiezen om je lijf meer rust te geven, minder vaak in de stress-modus te zitten. Natuurlijk, daarvoor moet je de bakens verzetten. Je moet wellicht eens goed met jezelf in gesprek om te kijken wat nu echt belangrijk is voor jou in dit leven en waar je je tijd en energie in wilt steken, maar het gaat je ook heel veel opleveren. In ieder geval een blij lijf en waarschijnlijk word je daar zelf ook weer blij van. Want een lijf dat lekker functioneert en soepel loopt, dat geeft energie. Je lichaam is je vervoermiddel en het is belangrijk om dat goed te onderhouden. Je auto laat je toch ook niet dag in dag uit op het hoogste toerental rijden? Je auto breng je toch ook regelmatig bij de garage voor een onderhoudsbeurt. Dus doe dat ook met je lichaam. Die kun je niet inruilen, dat kun je wel met je auto. Dat is het verschil.

Wat ga jij doen om de langdurige stress het hoofd te bieden? Laat het me weten.