Failing to plan is planning to fail

Hoe zit het met jouw toekomst? Ben je daarmee bezig of ben je vooral in het hier en nu? In het hier en nu zijn is wel het motto van deze tijd. We zijn met onze aandacht te veel in de toekomst, te veel in het verleden en daardoor gaat er veel aan ons voorbij en ervaren we juist stress. Echter, soms kun je het hier en nu en de toekomst heel goed met elkaar verbinden.

Onlangs kwam ik ergens een prachtige uitspraak tegen. “Failing to plan, is planning to fail”. Helaas weet ik niet meer van wie deze uitspraak is, maar ik vind hem geweldig. Kort en krachtig en het geeft precies weer waar het om gaat.

Uitstellen geeft eerst opluchting maar later juist stress

In tijden van stress en wellicht ook op andere momenten in ons leven, zijn we nogal geneigd om dingen uit te stellen. Over het algemeen geeft uitstellen op den duur stress. Het gevoel van opluchting is maar van korte duur, want het uit te stellen item komt altijd als een boemerang weer bij je terug. Je daden en acties in het hier en nu, bepalen voor een groot deel je toekomst.

Wanneer je iedere avond denkt: “ach laat dat bewegen en sporten maar zitten”, krijg je daar op de lange duur de rekening van gepresenteerd. In eerste instantie merk je dat je minder ontspannen bent en wellicht meer gaat piekeren. Op de lange duur gaat je lijf protesteren en krijg je allerlei klachten en kwaaltjes die van kwaad tot erger gaan.

De tijd die je denkt te besparen hebt je later dubbel en dwars nodig om de schade te herstellen

Wanneer je denkt: “ach wat kan mij het schelen, ik bestel een maaltijd en ik ga niet zelf lekker gezond koken”, dan is dat voor dat moment heerlijk. Lekker snel en gemakkelijk. Op de lange duur merk je dat in je portemonnee en in je lijf. De tijd die je hebt bespaard door niet zelf te koken, heb je dan hard nodig om te investeren om je lijf en geest weer gezond te krijgen.

Wanneer je denkt: “ik heb geen zin in een studie naast het werk”, zal je over een aanatl jaren wellicht geen carrière meer kunnen maken en worden de leuke functies voor je neus weggekaapt door anderen die wel in zichzelf geïnvesteerd hebben.

Mensen hebben best begrip dat je druk bent, maar op de lange duur haken ze af

Wanneer je zo druk bent met van alles en nog wat, dat je geen tijd maakt voor je familie en vrienden, dan komt dat ook op een later moment in je leven op een vervelende manier terug. Op de korte termijn hebben mensen best wel begrip voor het feit dat je even druk bent. Duurt dit te lang, dan gaan ze verder met hun eigen leven en dan pas jij daar op een gegeven moment niet meer in. Pijnlijk, maar waar.

 

Bedenk NU hoe jij wilt dat je toekomst eruit ziet

Zo zie je, een paar voorbeelden die duidelijk maken dat datgene wat je in het hier en nu doet, invloed heeft op je toekomst. Ik zou zo nog veel meer voorbeelden kunnen bedenken en jij waarschijnlijk ook.

Zorg dat het zover niet hoeft te komen, zorg dat je nu al bezig bent met je toekomst. Bedenk hoe jij wilt dat je toekomst er uit gaat zien en bepaal op basis daarvan hoe je acties in het hier en nu er dan uit moeten zien.

Dat betekent dus, keuzes maken, prioriteiten stellen. Het goede nieuws daarvan is, dat wanneer je duidelijk hebt waarvoor je gaat in het leven, dat je dat een richting geeft en uiteindelijk bespaart die richting jou een hoop stress. Nu en in de toekomst.

Eén gedachte op “Failing to plan is planning to fail

  1. Pingback: Blog | Failing to plan is planning to fail – Coaching Society | Met aandacht voor jou!

Reacties zijn gesloten.