Wat weet je eigenlijk van een ander

Ooit las ik een mooie uitspraak, ik meen me te herinneren in een gedicht van Freek de Jonge. “Wat weet je van een ander als je jezelf niet kent”. Prachtig. Zo is het ook.Later kwam ik de volgende engelse tekst tegen” Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind ………….

Prachtig. Het sluit mooi aan bij de vorige uitspraak.

We laten niet aan de buitenkant zien wat er van binnen leeft

Ieder mens heeft zo zijn eigen rugzakje, met zijn eigen ballast en ervaringen. Mooie en minder mooie. Ondersteunende en helpende ervaringen. VVerdrietige, moeizame, beperkende of zelfs traumatische ervaringen. Over het algemeen zie je dat niet aan de buitenkant. We lopen er niet mee te koop. We zijn juist heel goed in staat om ze te verbloemen, om het niet aan de buitenwereld te laten zien. Enerzijds is dat maar goed ook. Het is ook een vorm van een overlevingsmechanisme. Want al is je rugzak nog zo zwaar beladen, je moet / wilt toch verder met je leven. Soms voelt het zelfs als heb je geen andere keus. Doorgaan, hoofd boven water houden. Heel hard wegstoppen die nare gevoelens en ervaringen.

Die rugzak met ervaringen tekent ons wel. Het maakt dat we zijn geworden wie we zijn. Waarom we doen zoals we doen en waarom we reageren zoals we reageren. Je kunt je voorstellen dat iemand met een lichte rugzak anders in het leven staat, dan iemand waarvan de rugzak loodzwaar is door een traumatische jeugd. Of dat iemand die een chronische ziekte heeft, iets anders met de dagelijkse dingen omgaat, dan jij die je zo gezond voelt als een vis.

 

We oordelen zo gemakkelijk over mensen

Dus, wat weet je eigenlijk van een ander? We oordelen zo gemakkelijk over mensen, hebben onze aannames zo snel paraat. Het zal wel zus of zo. Zij heeft zo’n kort lontje, hij is niet te vertrouwen etc etc.. Wellicht heeft hij of zij een hele geldige reden om een kort lontje te hebben of om niet te vertrouwen te zijn. Of in ieder geval kan het begrijpelijk zijn. Niet dat ik iedereen hier een vrijbrief wil geven voor minder prettig gedrag.

Onze gedachtenpatronen worden niet alleen gekleurd door onze persoonlijkheid maar ook door onze ervaringen. Wanneer je keer op keer teleurgesteld bent in mensen, dan is het zo gek nog niet dat je argwanend wordt. Wanneer je regelmatig door de mensen waarvan je als kind afhankelijk bent in de kou wordt gezet, dan is het niet zo raar dat je een gevoel van veiligheid mist en dus ander / afwijkend gedrag gaat vertonen.

Wees een beetje aardig voor de mensen om je heen

Wellicht zou het onze wereld mooier kleuren wanneer we iets meer verdraagzaamheid naar elkaar betrachten. Iets meer mededogen hebben met elkaar. Want wat weet je eigenlijk van die ander. Je eigen innerlijke strijd, die ken je maar al te goed. Je snapt waarom je doet zoals je doet, ook al is het niet altijd goed of handig. Wat weet je van de innerlijke strijd van die ander. Het gevecht dat iemand iedere dag opnieuw moet leveren om weer aan de dag te beginnen. De strijd die iemand heeft om zichzelf te accepteren zoals hij of zij is.

Dus wees een beetje aardig voor de mensen om je heen. Je ziet alleen de buitenkant en niet de binnenkant. In deze laatste maanden van het jaar kunnen we best iets doen voor elkaar en dat is “be kind”, wees aardig naar elkaar. Een kleine stap, een klein gebaar, maar het maakt een wereld van verschil.

1 thought on “Wat weet je eigenlijk van een ander

  1. Pingback: Blog | Wat weet je eigenlijk van een ander – Coaching Society | Met aandacht voor jou!

Reacties plaatsen niet mogelijk.