Hoe kun jij omgaan met je stress ?

Hoe kom je eigenlijk aan stress-gevoeligheid?

Is het aangeleerd gedrag zit het in de genen of heb je gewoon te veel op je bord? Zeer waarschijnlijk is het van alles wat. Als het in je genen zit, kun je lekker een ander de schuld geven, want jij kunt er toch niets aan doen dat je zo’n stresskip bent. Dat zit gewoon in je DNA. Dat is leuk bedacht en een beetje waar, maar ook gemakkelijk. Daarmee leg je de verantwoordelijkheid buiten jezelf en dat is zeker bij stress niet echt een handige manier om het aan te pakken.

De andere richting, het is aangeleerd gedrag klopt ook. Je hebt van huis uit voorbeelden gehad hoe om te gaan met stressvolle situaties. Als je ouders had, die altijd heel rustig bleven en onverwachte en stressvolle gebeurtenissen goed konden managen, dan doe jij dat waarschijnlijk ook. Er wordt op meerdere fronten van ons gevraagd en verwacht. (Dat we daar zelf een keus in hebben, vergeten we even gemakshalve.) Dus wellicht dat het goede voorbeeld van je ouders nu niet meer helemaal volstaat.

Wat kun je dan doen om je stress te hanteren? Hierbij een aantal tips waar je wellicht iets mee kunt.

 • Zorg dat je weet wat er echt toe doet in je leven. Wat vind jij belangrijk en laat dat je koers bepalen.
 • Zorg dat je jezelf goed kent en dat je naast je kwaliteiten ook je beperkingen kent. Accepteer je beperkingen, een mens kan nu eenmaal niet alles kunnen en alles zijn.
 • Realiseer je dat tegenslag bij het leven hoort, hoe akelig het ook is. Het is onderdeel van het leven, zonder tegenslag geen voorspoed moet je maar denken.
 • Geniet van de fouten en de blunders die je maakt. Van fouten leer je het allermeeste. Wanneer alles goed gaat leer je niet zo heel veel.
 • Doe dingen die goed voor je zijn, zoals lekker sporten, een avondje uit, vrienden ontmoeten, het beoefenen van een hobby (de energiegevers dus).
 • Let op je voeding, sla niet door in overdreven gezond eten, maar misschien wat minder alcohol, vet of suiker kan geen kwaad.
 • Pak problemen aan, laat ze niet sudderen. Juist de zaken die je dwars zitten en die je steeds wegschuift zijn de grootste energievreters die er zijn. Aanpakken dus.
 • Zorg voor een goed slaapritme / patroon. Goed slapen is van wezenlijk belang voor een goede stresshantering. Met een goede nachtrust kun je de dingen in je leven veel beter aan en ben je minder vatbaar voor stress.
 • Goed agendabeheer kan veel rust brengen. Plan in je agenda ook altijd ruimte en tijd in voor onverwacht zaken. En gebeuren die onverwachte zaken niet? Heerlijk, heb jij even extra tijd voor jezelf.
 • Let wat vaker op je ademhaling. Goed en bewust ademhalen geeft rust in je lijf. Wanneer je daar een aantal keren per dag bewust bij stil staat, kun je al snel grote winst boeken. Goed en rustig ademhalen creëert rust in je lijf.
 • Kijk eens naar activiteiten die veel energie van je vragen. Moet jij ze echt doen of zou je ze ook kunnen delegeren of uitbesteden aan iemand? Je hoeft immers niet alles zelf te doen.

Probeer ze eens uit! Ik hoop dat er een aantal bij zitten waar je iets mee kunt en die ervoor zorgen dat jij beter je stress kunt hanteren. Genen of aangeleerd gedrag? Dat maakt dan niet zo veel meer uit, want jij neemt zelf de regie.