De 6 pijlers om stress te voorkomen

We ervaren allemaal stress in ons leven. Dat is maar goed ook. Stress heeft ook een positief effect. Het zet ons in beweging, het maakt ons alert en scherp en daarnaast zorgt het ook nog voor een beetje reuring in de tent. Soms is dat best prettig, wees eerlijk. Zoals al vaker gezegd, kort durende stress is niet erg. Langdurige stress, daar zit het probleem, want daarmee pleeg je roofbouw op jezelf. Wist je dat er  6 belangrijke pijlers zijn, waarmee jij je (langdurige) stress het hoofd kunt bieden?

Hier komen de 6 pijlers die jou kunnen helpen om je stress op een goede manier te hanteren.

1.Gezonde voeding en voldoende beweging

Goed zorgen voor jezelf. Gezond eten (en dat kan ook gewoon lekker zijn) en regelmatig in beweging komen en de buitenlucht opzoeken. Het hoeft allemaal niet extreem, maar het is wel belangrijk dat je deze eerste pijler in je leven voldoende aandacht geeft

2. Balans, voldoende rust en herstelmomenten

Een lijf dat in balans is, is beter bestand tegen de eisen die jij eraan stelt. Dat betekent dus voldoende rustmomenten, voldoende slaap dus. Zorg ervoor dat slaap geen ondergeschoven kindje wordt. Dat je daar ook de tijd voor neemt. Daarnaast is het zinvol te zorgen voor herstelmomenten. Herstellen doe je niet alleen door op de bank te zitten. Herstellen doe je ook door leuke dingen te doen, ontspannen dingen te ondernemen. Iets waar even geen druk op zit, waar de tijd even niet de directeur is van  het moment.

3. Verhogen van je veerkracht / positief denken

Je gedachten bepalen zo ontzettend veel in je leven. Het bepaalt hoe jij je voelt en het bepaalt ook met welke bril je naar de wereld kijkt. Je gedrag wordt ook in grote mate bepaald door de manier waarop jij denkt. Dat alles heeft invloed op je veerkracht, je weerbaarheid. Dus je eigen gedachtenpatronen eens onder de loep nemen is zo gek nog niet.

4. Sociale contacten, verbinding

Het gevoel hebben ergens bij te horen. Je familie, je vriendenkring, je collega’s, de boekenclub, je sportclub, noem maar op. Het gevoel ergens deel van uit te maken is essentieel voor ons welbevinden. Verbinding voelen met de wereld om je heen. Mensen zijn sociale dieren en daar gedijen ze ook bij. Jij ook. Dus maak daar ook tijd voor. Laat je sociale contacten niet het kind van de rekening zijn in tijden van drukte en stress.

 

 

5. Een doel hebben

Een doel hebben in je leven, groot of klein dat maakt niet uit. Een reden hebben om je bed uit te komen. Vaak biedt het ook structuur en regelmaat en dat is fijn. Wat is belangrijk voor jou in je leven, waar gaat je bloed van stromen, waar ga jij harder van lopen? Zoek dat eens uit voor jezelf. Het kan een groot doel, maar het kan ook een klein doel zijn.

6. Prioriteiten stellen

Keuzes maken in het leven is soms niet gemakkelijk, maar het is wel erg helpend. Op die manier versnippert je aandacht niet. Breng je focus aan. Door het stellen van prioriteiten maak je het jezelf een stuk gemakkelijker in je leven. De ruis haal je er op die manier uit en juist in die ruis zit vaak de verborgen stress.

Ga eens aan de slag met deze 6 pijlers. Zoek voor jezelf eens uit of bij jou alle pijlers wel in orde zijn. ZO niet, dan weet je waar je nog wat te doen hebt, zodat jij de stress in het vervolg gemakkelijker het hoofd kunt bieden.