Hoe rampzalig is rampdenken voor jouw leven?

Dit is deel 2 in de serie over denkvoorkeuren en denkfouten.

We zitten allemaal anders in elkaar. Iedereen heeft net weer een ander blik op de wereld dan jij, heeft een ander karakter en heeft zo zijn eigen voorkeuren. Voorkeuren in ontspanning, voorkeuren in werk, voorkeuren in eten en ook voorkeuren in denken. Vandaag gaan we dieper in op rampdenken.

Wanneer rampdenken een van jouw favoriete denkvoorkeuren is, dan zou het zomaar kunnen zijn dat je onbewust je leven negatief beïnvloed. Het woord “rampdenken” zegt het al. Ramp klinkt niet echt heel positief. Je zou het ook kunnen omschrijven als constant negatieve toekomstverwachtingen hebben. Groot en klein. Bij alles wat je bedenkt over de toekomst heb je een negatief beeld. Het zal wel niet goed gaan, of, ik ga toch weer blunderen, of, nou die sollicitatie zal deze keer ook wel de mist in gaan, of, ze vinden me toch niet leuk, of, wat ik ook doe, het maakt niet uit, het is nooit goed genoeg.

Als je op deze manier denkt over toekomstige zaken heb je steeds negatieve verwachtingen. Je ziet de toekomst niet meer met vertrouwen tegemoet. Met jouw levendige fantasie zie je steeds overal apen en beren. Het jammere is dat je (onbewust) denkt daarmee teleurstellingen te kunnen voorkomen. Dat een afwijzing minder hard aankomt. Niets is minder waar.

Heb je enig idee wat het effect van deze manier van denken op je leven is? Heb je daar ooit wel eens bewust bij stil gestaan? Waarschijnlijk niet en dus wordt het nu hoog tijd om dat eens onder ogen te zien. Ons denken beïnvloed ons gedrag, ons gevoel, onze gezondheid en ons gevoel van welbevinden. Je snapt vast wel dat als rampdenken tot jouw voorkeuren behoort dat dit je gedrag negatief beïnvloed. Waarschijnlijk begin je al niet aan veel zaken omdat je er al zo’n slecht gevoel over hebt. Daarnaast is het zo dat negatieve gedachten ook een weerklank hebben in ons lijf en dus op onze gezondheid. Dat helpt allemaal niet mee aan een positief welbevinden. Rampdenken maakt dat je het leven vaak als zwaar, moeilijk en oneerlijk ervaart. De vraag is natuurlijk of dat een reëel beeld is en of je dat zo wilt blijven ervaren de rest van je leven. Ik heb zo’n vermoeden dat je dat heel graag anders wilt voelen en ervaren.

 

rampdenken

Je hebt nu ontdekt dat je een voorkeur hebt voor rampdenken en je hebt ontdekt wat voor invloed dit heeft op je leven, dus op je gedrag, je gevoel, je toekomst-verwachtingen, je gezondheid en je welbevinden. Met dit inzicht wordt het nu tijd om je eigen vertrouwde gedachtenpatronen aan te pakken en om te buigen naar meer positieve varianten. De bewustwording is het begin. Nu kun je bewust kiezen voor andere gedachten. Kijk en luister eens naar de mensen in je omgeving hoe zij over de dingen denken en geef die gedachten eens het voordeel van de twijfel en serveer ze niet direct af als ongeloofwaardig. Nieuwe gedachten moeten wennen, hebben tijd nodig om in te slijten. Je zou ook eens na kunnen gaan of die negatieve gedachten van jou altijd echt zijn uitgekomen. Dus hoe realistisch was jouw rampdenken nu werkelijk? Dat geeft ook al een mooi beeld over de waarde van je gedachten.

Ben je geschrokken van je eigen manier van denken. Geen paniek, je hebt zelf invloed op je gedachten, dus begin vandaag met de eerste stap in andere gedachten. Laat me hieronder weten hoe jij dat gaat aanpakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *