Hoe rituelen je kunnen ondersteunen

Beschuit met muisjes als er een baby wordt geboren, een schietgebedje opzeggen als je onder een trap doorloopt, vuurwerk afsteken met oud & nieuw, …………. Rituelen zijn er om iets af te sluiten, te bezweren of om ergens aan te beginnen. De meeste culturen hebben zo hun eigen rituelen, passend bij land’s wijs en land’s eer. Overigens niet alleen mensen hebben rituelen, ook dieren hebben zo hun rituelen.

Ook op individueel niveau hebben we zo onze eigen rituelen, gewoontes, gebruiken en handelingen om iets af te sluiten, op te starten of te bezweren.

Sommige mensen hebben een echt vrijdagmiddag ritueel om de werkweek af te sluiten en het weekend in te luiden, of beginnen de maandagochtend altijd op dezelfde manier.

Simpele, onbewuste rituelen zijn vaak ochtendrituelen en avondrituelen. Je bent je er niet meer van bewust dat je het altijd zo doet, altijd dezelfde structuur aanhoudt. Je kunt ook denken aan rituelen als je iets nieuws gaat beginnen. Dan is het ritueel juist bedoeld om je te ondersteunen, je te versterken. Je ankert dan eigenlijk het moment dat je een bepaalde stap zet in je leven. Zo heeft een ritueel een positieve en versterkende invloed op je.

Rituelen klinken misschien wat stoffig of saai, maar wellicht is het leuk om eens te kijken welke (onbewuste) rituelen jij hebt ingebouwd in je leven. Want ik weet zeker dat jij ze hebt. Het leuke van rituelen is dat ze je kunnen helpen en steunen in het leven. Oké als je doorslaat, dan is het een ander verhaal, maar is dat eigenlijk niet met alles zo waarin je doorslaat?

Je kunt bijvoorbeeld bewust een ritueel maken van het afsluiten van je werkdag, zodat je die ontspannen achter je kunt laten en op een prettige manier aan je vrije tijd kunt beginnen.

rituelen2

 

Bij bewuste rituelen gaat het vooral om bewustzijn, even stilstaan bij……, in het moment zijn. Is het een idee om zo na de vakantieperiode je goede voornemen om bijvoorbeeld niet meer zo te hollen en te draven te bekrachtigen met een bepaald ritueel, dat jou ondersteunt bij je goede voornemen om het nu echt eens anders te gaan doen?

Laat me weten welk ritueel je na de zomer gaat toepassen om jezelf te versterken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *