Hoe Kom Je In Beweging Als je Muurvast zit ?

Herken je dat? Je zit niet lekker in je vel, je weet dat er iets moet gebeuren, je wilt jezelf wel aan je haren eruit trekken, maar het lukt je niet. Je zit muurvast. Balen en vooral frusterend. Wat moet er dan gebeuren? Wat kun je doen om eruit te komen. Je hoofd weet het wel maar op de een of andere manier kun je niet in beweging komen. Wellicht weet je diep van binnen wel wat je zou moeten doen, maar daar blijft het dan ook bij.

Gevaar is dat je gaat vluchten in andere zaken. Bijv. veel uitgaan, een innige relatie met FB en je laptop aangaan, dus veel surfen op het internet, meer gaan roken of snoepen, veel slapen, wat rond hangen in huis, noem maar op. Allemaal manieren om erbij weg te blijven om je onvrede niet onder ogen te hoeven zien.

Als je niet uitkijkt, kom je op een punt terecht dat het bijna niet meer mogelijk is om het tij te keren. En je gaat ook nog eens anderen de schuld geven. Oeps, dan zit je helemaal niet lekker.

Tja en wat dan? Hoe haal je jezelf uit dit moeras? Op de bank blijven liggen en doorgaan met klagen is niet de oplossing. Wellicht is het goed om eens stil te staan bij wat er echt aan de hand is. Welk obstakel maakt dat je niet in beweging komt om een einde te maken aan je probleem, je onvrede of hoe je het ook maar wilt noemen.
* Ben je zo moe van je probleem dat je denkt dat het je toch niet lukt?
* Heb je gewoon geen idee hoe?
* Maak je de oplossing te groot of wil je teveel in 1 keer?
* Vergelijk je jezelf te veel met anderen?
* Ben je bang voor de verandering
* etc. etc.

druppelgras

Wanneer je een beetje zicht hebt op wat het obstakel is, dan kun je weer een stap zetten. Dan kun je het obstakel verder onderzoeken. Wanneer je gewoon heel moe bent van je probleem is het wellicht tijd om het even te laten rusten, het probleem lekker in z’n sop gaar te laten koken en je even op iets anders te richten en te zorgen dat je weer energie krijgt. Als het obstakel is dat je gewoon niet weet hoe, vraag dan een aan anderen hoe zij het doen, of maak voor jezelf een lijstje van mogelijkheden welke verschillende manieren er allemaal zijn om je obstakel uit de weg te ruimen of observeer eens anderen. Kijk bewust hoe zij het doen.

Een andere manier is om te gaan wandelen, fietsen, een yoga- of meditatie-oefening te doen, een afspraak te maken met de kapper of de masseur. Ook dat kan een manier zijn.

Zo zet je een eerste stap en hoe klein die eerste stap ook is, het is een beweging. En het mooie van een beweging, hoe klein of groot ook, is dat dat weer een andere beweging uitlokt. Zo krijg je van steeds kleine beetjes beweging uiteindelijk een grote stap voorwaarts. Hoe klein ook, maak een begin, een klein stapje. Het gezegde “ Rome is niet in 1 dag gebouwd” bestaat natuurlijk niet voor niets en als jij al en tijd lang niet lekker in je vel zit, kun je niet verwachten dat dat in 1 klap is opgelost.

Wat is jouw eerste kleine stapje op weg naar jouw oplossing? Vertel het me hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *