Fouten bestaan niet

Is dit niet een intrigerende kop? Fouten bestaan niet?? Dat slaat toch nergens op? Je doet iets goed of iets fout. Zo simpel is het toch? Of ligt het misschien toch iets anders en iets genuanceerder? In deze tijd willen we graag duidelijkheid en niet te veel keuzes, want we moeten al zoveel kiezen. En toch ………… soms is het fijn als er iets meer ruimte dan voor zwart of wit.

Veel zaken in het leven zijn niet zwart of wit, maar grijs, blauw, oranje, geel of rood. Dingen liggen vaak net iets genuanceerder dan dat wij denken. Het is lekker kort door de bocht om iets goed of fout te vinden, maar over het algemeen zit er de nodige ruimte tussen. Die ruimte maakt nou net het verschil tussen goed of fout, tussen zwart of wit.

Is dat niet een heerlijke gedachte? Dat er ruimte is, dat er een grijs gebied is tussen goed en fout? Dat geeft je direct al een gevoel van minder stress? Een gevoel dat jij ruimte hebt om fouten te maken en dat het dus niet onoverkomelijk is.

Fouten zijn fouten als je er niets mee doet en als je er niets van leert. Fouten zijn geen fouten meer, als je er iets van leert, als je ontdekt dat dit niet een handige manier van doen is. Als je gewaar wordt dat je iets op een andere manier kunt doen voor een beter resultaat. Of als je daardoor ontdekt dat iets helemaal niet bij je past. Fouten worden leermomenten als je jezelf daardoor kunt verbeteren. Wanneer je het daardoor de volgende keer anders gaat doen. Fouten zijn momenten waarop je ontdekt dat niet iedereen hetzelfde is als jij en dat je daarom dingen soms anders doet.

 

foutenniet

Je zou ook kunnen zeggen, het leven is een groot experiment. Dat betekent dat je dingen uittest en uitprobeert. Dat je onderzoekt wat werkt en wat niet werkt. Soms heb je de pech dat iets de ene keer wel werkt en de andere keer niet, maar dat is dan ook weer een leermoment. Zo ontdek je dat niet alles statisch is, niet alles is een vast gegeven. Natuurlijk, soms hoogst irritant, maar dan weet je dat in ieder geval.

Op het moment dat jij anders naar je fouten gaat kijken, ervaar je direct veel minder stress. Je bent mens, je bent een lerend wezen. Eigenlijk leren we ons hele leven lang. Want iedere levensfase vraagt iets anders van ons en ik moet de eerste mens nog tegenkomen die alles direct in een keer goed kon.

Om nu te stellen, geniet van je fouten, is misschien wat erg overdreven. Besef je bij de eerstvolgende “fout” dat het geen ramp is, dat je er iets van kunt leren en dat onderzoek wat je de volgende anders kunt doen. Op het moment zelf is het waarschijnlijk balen, maar dat gevoel gaat voorbij als je er iets mee doet.

Veel succes met experimenteren, onderzoeken en “lekker” fouten maken.