Denkvoorkeuren of Denkfouten ??? deel 1

Iedereen zit anders in elkaar, iedereen heeft net weer een ander blik op de wereld dan jij, welk mens heeft een ander karakter en iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren. Voorkeuren in ontspanning, voorkeuren in werk, voorkeuren in eten en ook voorkeuren in denken.

Dat denken wordt door veel dingen aangestuurd. Door wie je bent, je temperament, je karakter en ook door de dingen die je hebt meegemaakt in je leven. Op het moment dat jij de loterij wint, is de wereld roze gekleurd en zie je waarschijnlijk weinig problemen. Als er een blauwe envelop op de mat valt met een dikke aanslag, dan is je wereldbeeld op dat moment waarschijnlijk anders.

Los van dit soort gebeurtenissen heeft ieder mens zo zijn eigen denkvoorkeuren. En je kunt je afvragen of deze voorkeuren altijd zo handig zijn, want soms zijn het gewoon denkfouten. Ik noem het fouten, omdat deze manier van denken meestal niet heel erg realistisch is en je vaak ook niet echt verder helpt.

In de komende tijd ga ik er een aantal behandelen. Vandaag begin ik met:

Zwart-wit-denken

Deze manier van denken is een soort van alles of niets denken. Je ziet de situatie maar op 2 manieren. Of iemand is fantastisch of iemand is een hurk. Of jij kunt er helemaal niets aan doen of het is allemaal jouw schuld. Of iedereen vind je aardig of iedereen haat je.

Je ziet het al, je zoekt steeds de uitersten op in je denken en dat is nou niet bepaald realistisch. Meestal ligt het wel iets genuanceerder. Want soms is iemand gewoon leuk en een andere keer heeft die persoon gewoon waardeloos gedrag. En soms heb je wel een klein aandeel waarom er iets gebeurt of iemand doet zoals ie doet, maar dat is nooit helemaal jouw schuld, want de ander heeft ook zij of haar eigen verantwoordelijkheid. Niet iedereen kan je aardig vinden en ook niet iedereen zal je stom vinden. Misschien helpt het daarom ook wel om je te bedenken dat jij ook niet iedereen aardig vindt. Dat zou namelijk ook heel vermoeiend zijn.

denkfout

Onderzoek voor jezelf eens of deze manier van denken jouw voorkeur heeft of dat je het in bepaalde situaties doet. Bijvoorbeeld als je erg moe bent, of als je het erg druk hebt. Op zulke momenten kun je jezelf attenderen op je denkpatroon en het wellicht met een korreltje zout nemen en jezelf iets minder serieus nemen.

De komende tijd komen er meer denkvoorkeuren en denkfouten voorbij. Houd de blog in de gaten !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *