Wat hebben uitgebloeide bloemen met jouw energie te maken?

We zijn soms zo gehecht aan zaken, dat we er bijna mee vergroeid zijn. Dat we het zelfs lastig vinden om er afscheid van te nemen. Dat we soms niet eens meer doorhebben dat het tijd is voor iets nieuws, omdat dat oude ons (onbewust) heel veel energie kost. Soms zijn dingen klaar, is de bestemming van iets bereikt en is het tijd voor iets nieuws, voor nieuwe wegen, een andere afslag of ………………. .

Het is voorjaar, heerlijk. Door de zachte winter hebben allerlei planten de winter goed overleefd en daar ben ik blij mee. Op het terras vul ik die ik verder aan met nieuwe planten uit het tuincentrum, altijd een leuk uitje. Daar geniet ik van, lekker veel bloeiende planten op het terras. Zeker in deze coronatijd. 

Een nieuw ritueel

Die potten met planten zorgen ook voor een nieuwe ritueel. Elke avond na het eten maak ik even mijn ronde. Ik scharrel wat door de tuin en op het terras. Water geven, uitgebloeide bloemen er uit halen, genieten van het groen en alles wat bloeit en groeit. Je zou ook kunnen zeggen een lekker meditatief moment.

Het ziet er steeds minder florissant uit

Op een van die momenten krijg ik ineens een mooi inzicht. Het trouw verwijderen van de uitgebloeide bloemen zorgt ervoor dat die plant zijn kracht behoudt en de energie kan stoppen in groei en nieuwe bloemen. Wanneer ik de uitgebloeide bloemen erin zou laten zitten, dan gaat alle energie van de plant in de uitgebloeide bloemen zitten. In sommige gevallen worden er dan nieuwe zaadjes aangemaakt voor nieuw “nageslacht”, maar vaak zie ik dat wanneer ik de uitgebloeide bloemen er niet uit haal, de plant daarvan te lijden heeft en er steeds minder florisant uit gaat zien.

Afscheid nemen van je energielek

Wat een mooie metafoor bedenk ik me. Zo is het eigenlijk ook met ons eigen leven. Soms moeten we ook in ons eigen leven de “uitgebloeide” bloemen er uit halen. Afscheid nemen. Want vaak zit er energie in bepaalde zaken waar we geen plezier meer aan beleven, dingen die voorbij zijn, maar die we om de een of andere reden toch nog in stand houden. Dan veroorzaken dingen een energielek en ga jij er zelf ook steeds minder florisant uitzien. Eerst onopgemerkt en later steeds duidelijker. Soms willen we ook nog geen afscheid nemen van iets, omdat het ons ooit te dierbaar was, of omdat we er eens heel veel moeite voor hebben gedaan. Dan doet het pijn om te constateren dat het klaar is, dat het over is, dat het voorbij is.

Je merkt dat de energie weer gaat stromen

Heb je de moed om afscheid te nemen, een punt te zetten, dan zul je ineens merken dat de energie weer gaat stromen. Dat je je weer fit en opgewekt voelt. Dan ineens voel je hoe het al die tijd op je schouders heeft gedrukt. Doordat die druk nu weg is, voel je je ineens kilo’s lichter en zie je ineens overal weer mogelijkheden en kansen.

Ja, ook in een mensenleven komen uitgebloeide bloemen voor. Hopelijk heb je van de bloemen genoten toen ze volop in bloei stonden en durf je nu afscheid te nemen, zodat er weer iets nieuws kan bloeien.

Welke uitgebloeide bloemen in jouw leven ga jij verwijderen?