Je stress omdenken

Wanneer we gespannen zijn, stress ervaren, dan heeft dat ook invloed op ons denken. Dat heeft met allerlei factoren te maken, o.a. doordat onze hormonen nogal worden beinvloed door stress. Dit zorgt (simpel gezegd) voor verkramping in je lijf en in je brein. Wanneer je dat eenmaal door hebt, dan kun je er vaak ook anders mee omgaan. Dan kun je dingen omdenken waardoor je ze minder zwart/wit gaat zien en anders gaat ervaren.Een leuk voorbeeld uit mijn eigen leven over hoe ik een mini-stress-moment heb omgedacht.

Ook mijn brein schiet wel eens op slot

Want ja, ook ik heb het regelmatig druk en dan schiet mijn brein ook wel eens op slot. Ook ik kan dan dingen groter maken, zwarter zien en balen van zaken waar ik anders mijn schouders over op zou halen.

Dit voorjaar had ik een mooie klimroos gekocht. (Tien jaar geleden vond ik dat nog een plant voor een bejaarde ;), maar ja, ik word ook ouder). De roos deed het prachtig tegen de gevel van het huis en zo waar, er kwamen prachtig knoppen en ook bloemen in. Ik blij en helemaal in mijn nopjes met deze aankoop. Totdat de bloemen uitgebloeid waren en alle blaadjes hun vrije weg zochten en op onze oprit belanden.

Een oprit bezaaid met rozenblaadjes, grrrrrr, ergenis

Een oprit bezaaid met rozenblaadjes. Grrrr, ergernis alom bij mij. Had ik net die hele oprit geveegd en nu moest ik al weer aan de gang. En vegen is al niet mijn hobby, want ik vind dat ik wel wat beters heb te doen (dit is dus echt zo’n reactie als je het iets te druk hebt). Balen dus. Ik liet het even voor wat het was en ging wat anders doen.

Ineens was het niet erg maar juist leuk

Toen ik later die dag op de fiets thuis kwam, kon ik ineens de schoonheid van al die rozenblaadjes op de oprit zien. Hoe mooi was het eigenlijk, al die tere blaadjes op de oprit. Wat prachtig eigenlijk. En hoe romatisch ook. Ha ha, bij rozenblaadjes hoort toch ook een beetje een romantisch beeld toch? En hoe mooi is het dan om je oprit vol met rozenblaadjes te zien. Oké, mijn prins op het witte paard had ze dan wel niet voor mij gestrooid, maar ze lagen er wel. Tja, en toen ineens was mijn ergernis weg. Want hoe erg was het nou helemaal dat ze daar op die oprit lagen. Niet erg dus, juist leuk. En waarom zou ik ze dan ook direct moeten opvegen? Door ze wat langer te laten liggen, kon ik wat langer bij dat leuke gevoel blijven wat het mij gaf. Probleem dus opgelost, ruimte en plezier in mijn hoofd.

Verander je perspectief en je verandert je gevoel

Natuurlijk snap ik ook wel, dat niet alles om te denken valt, maar probeer het maar eens met wat kleine dingen. Zie het als een uitdaging, als een experiment. Verander je perspectief en je gevoel en hoe je de wereld om je heen ervaart verandert. Bovendien is het fijn dat je zelf de regie daarover hebt, dus je hebt heel belangrijk gereedschap in handen met kunnen omdenken.