Waarom schrikt je omgeving als je verandert ?

Je zit in een coachingstraject en hebt besloten dat dingen anders moeten. Je hebt genoeg van een aantal oude patronen en zo kom je ertoe dat je dingen anders gaat doen. Dat is al een hele stap en soms gewoon lastig. Dan heb je eindelijk die stap gezet, zeg je ineens “Nee” in plaats van van gedachteloos “Ja” en dan krijg je je omgeving tegen. Want wat is dit nou? Je zegt toch altijd “Ja” als ze je iets vragen en nu zeg je ineens “Nee” ! Je omgeving is in verwarring en jij baalt want je krijgt ineens veel tegengas, terwijl je het al zo moeilijk vond nu eens je grens te stellen.

Stap je uit je oude patronen dan ben je minder voorspelbaar

Nu gebruik ik grenzen stellenals voorbeeld, maar het kan natuurlijk ook om iets anders gaan. Bijvoorbeeld meer zelf initiatief nemen, of juist een meer afwachtende houding aannemen of juist minder please-gedrag vertonen. Het kan van alles zijn wat je anders wilt gaan doen. Duidelijk is dat je uit je oude patronen stapt en dus minder voorspelbaar bent voor je omgeving.

Mensen zijn gewoontedieren en schieten snel in de weerstand

Bedenk dat wij mensen gewoontedieren zijn en dat is ook gemakkelijk. Dus als jij gaat veranderen, dan moet je omgeving mee veranderen, maar voor hun komt dat misschien uit de lucht vallen. Zij weten waarschijnlijk niets van het proces waar jij in zit, en dus valt het ze rauw op het dak. Dus wees ook een beetje lief of mild voor je omgeving. Geef ze de tijd om aan je nieuwe gedrag te wennen. Net zoals jijzelf aan je nieuwe gedrag moet wennen. Schrik niet van het tegengas dat je krijgt, probeer er begrip voor te hebben. Vaak helpt het om er dan een grapje over te maken of gewoon toe te lichten waarom je de dingen nu anders doet.

Over het algemeen houden wij mensen van voorspelbaar gedrag. Gaat het dan ineens anders, dan schrikken we en reageren we op een manier die niet altijd prettig of handig is. Dus als jij altijd “ja” zei, dan kun je niet verwachten dat iedereen direct staat te juichen als jij ineens “nee” gaat zeggen.

 

Veranderen is al lastig genoeg, soms gaat het goed en soms gaat het de mist in

Voor jezelf is het al lastig genoeg. Je bent heel bewust bezig met ander gedrag. De ene keer lukt je dat beter dan de andere keer. Soms gaat het goed en krijg je het resultaat dat je hoopt. Soms zal het ook totaal de mist in gaan. Juist in het begin van dingen anders doen is het vaak zo zoeken naar de juiste toon, de juiste manier of de juiste invalshoek. Dat hoort allemaal bij het oefenen en het je eigen maken van die nieuwe patronen.

Geef jezelf en je omgeving even de tijd om te wennen

Dus hoe mooi zou het zijn als je je omgeving bij de hand neemt in jouw veranderings proces. Dat je gewoon uitlegt dat je het lastig vindt, maar dat dit is wat jij wilt, omdat het belangrijk voor je is. Wanneer we met elkaar in gesprek gaan, dan ontstaan er vaak mooie dingen. Dan zul je merken dat je begrip krijgt in plaats van tegengas, dan gaat het misschien zelfs gebeuren dat mensen je gaan steunen of supporten. Hoe fijn zou dat zijn?

Dus houd vol met je veranderingen, geef het de tijd en een kans en geef je omgeving ook de tijd en een kans om aan de nieuwe jij te wennen.