Wat is de boodschap van jouw burn-out ?

Het was meer dan een jaar geleden dat ze voor het eerst bij mij op de stoep stond. Dat was totaal iemand anders dan degene die nu voor me stond. Hier stond een vrouw die er fit en energiek uitzag. Stralende ogen, frisse huidskleur en met een stevige uitstraling. Wat mooi om dit verschil te zien.

Herstel van een burn-out is een moeizame weg

Het was een lange moeizame weg geweest die ze had afgelegd. Ze zat zo diep in de vermoeidheid dat we in de startfase van het traject nog niet zo heel veel konden doen. In die fase was het vooral belangrijk dat ze tot rust kwam en dat ze leerde te ontspannen en dat ook kon toelaten. Zo starten veel burn-out-trajecten. In het begin gaat het vooral om het herstel van energie. Pas later, wanneer de energie terug begint te komen, pas dan kunnen we samen “aan het werk”.

Onderzoek waarom je de dingen doet zoals je ze doet

Toen het herstelproces op gang was gekomen en de energie weer terug kwam, gingen we aan de slag met het proces van bewustwording. Dat is niet een gemakkelijk proces, maar een proces dat gaat met vallen en opstaan. Dat vraagt om de nodige zelfreflectie, kritisch kijken naar jezelf.  Onderzoek doen waarom je de dingen doet zoals je ze altijd deed. Hoe zijn die patronen ontstaan en waar komen ze vandaan?

De valkuil van je enthousiasme

Zo had mijn cliënte dat ook ervaren. Een inzicht krijgen, zich realiseren waarom ze bepaalde dingen deed en volop gemotiveerd zijn om het echt anders te doen. En dan de valkuil van het enthousiasme, zoals ik het altijd maar noem. Met open ogen toch weer hetzelfde doen wat ze altijd deed. 

Een burn-out is dus dus geen quick fix van inzicht en direct veranderen.

Waar sta je nu, wie ben je werkelijk ?

De burn-out dwong mijn cliënte om stil te staan. Te kijken waar ze stond en wie ze werkelijk is. Of ze degene die ze nu was, nog wel wilde zijn. 

Het proces van burn-out geeft je de kans om voor jezelf te inventariseren wat jij nu eigenlijk wilt en wat goed is voor jou. Wat zorgt ervoor dat jouw potentie tot bloei komt? Waar gaat je vuur van branden? Wat heb je nodig om tot je recht te komen? Welke gedachten en overtuigingen zitten je daarbij nog in de weg? Als ik het zo opschrijf lijkt dat prachtig en boeiend en dat is het ook, maar het is vooral ook hard werken voor mensen.

Herstel van een burn-out is een groeiproces voor jezelf

Het is belangrijk om je te realiseren dat een burn-out geen ziekte of stoornis is. Het is het resultaat van het jezelf langdurig overvragen. Gelukkig is het daardoor een kans om voor een andere manier van leven te kiezen. Het is een groeiproces wat je leven behoorlijk op z’n kop kan zetten, waarin je kunt kiezen om datgene wat je niet meer nodig hebt, los te laten, anders te doen. Het is een kans voor een nieuw begin. Een nieuw hoofdstuk in je leven.

Zie je burn-out als een verhaal dat verteld wil worden

Zo was het ook gegaan met deze client. Aan het eind van het traject gaf ze aan dat het een weg geweest was van vallen en opstaan. Soms werd ze er ook moedeloos van als ze weer in haar oude valkuilen stapte. Het was soms reuze moeilijk om te kiezen voor zichzelf. Afscheid te nemen van oude waarden die ze van huis uit had meegekregen. Oprecht JA tegen zichzelf te kunnen zeggen. Dat ging niet zonder slag of stoot en dat maakte de eindbestemming des te waardevoller vond ze aan het eind van het traject.

Je kunt je burn-out zien als een verhaal dat verteld wil worden. Een verhaal met een boodschap die je niet wilt missen, zodat je kunt worden wie je ten diepste bent.