Maak jij ook van alles een project ?

Oh ik ben zo blij dat ik weer tijd heb om te sporten, zei ze met een stralende glimlach tegen mij. Heerlijk. Ik ben weer begonnen met hardlopen, 4x in de week en iedere keer wil ik mijn prestatie verbeteren, want dat is goed voor mij. Onbedoeld fronste ik mijn wenkbrauwen, want hier ging dus iets niet goed. Ik was dus niet specifiek genoeg geweest met mijn advies. Ondanks de stralende ogen zag ze er niet goed uit. Dat baarde me zorgen.

Mensen in een burn-out krijgen vaak het advies om te bewegen. Ook ik geef dat regelmatig als advies en blijkbaar ben ik dus niet altijd even helder in hetgeen ik daarmee bedoel.

Deze client was al een tijd ziek thuis en het herstel ging langzaam de goede kant op. Hardlopen was een sport waar ze vroeger blij van werd en dus had ik gezegd dat het misschien goed was als ze dat weer voorzichtig ging oppakken. 

Wanneer we het druk hebben skippen we juist dat wat goed voor ons is

In haar drukke leven was deze energiegever weggevallen, omdat ze altijd andere dingen voor liet gaan. Een herkenbaar fenomeen. Wanneer we het druk krijgen skippen we vaak als eerste die dingen die goed voor ons zijn, die ons energie en veerkracht geven. Dat doen we dan om alle ballen in de lucht te houden. Voor 1 of 2 weken is dat geen probleem, maar als je dat langer doet, dan doe je jezelf te kort en ben je bezig je veerkracht uit te putten. Met gevolg dat je op de lange duur ziek wordt.

Zo was bij deze client het hardlopen ondergesneeuwd in de dagelijkse ratrace. Nu ze thuis zat en weer aan het herstellen was, was het goed om deze sport weer op te pakken. Maar dan wel in een rustig tempo, met een goede en voorzichtige opbouw. Daar ging het nu dus mis.

Ze maakte van de ontspanning direct een project

Ze maakte van het hernieuwd ontdekken van het hardlopen een project. Dat doen veel mensen met een burn-out. Dat is een eigenschap die ze heel goed kennen en waarmee ze zichzelf jarenlang op de been hebben gehouden. Overal een project van maken, doelen stellen, steeds meer, steeds hoger en steeds verder willen. Maar deze eigenschap is dus ook een enorme valkuil.

Geen maat kunnen houden

Dat ging hier dus ook mis. Mijn bedoeling was dat ze eerst eens rustig zou gaan beginnen, met een licht loopje voor haar plezier. Weer ervaren hoe het is om lekker te bewegen, de wind door je haren te voelen, je bloed weer op een positieve manier voelen stromen en de voldoening voelen dat je lijf het weer doet. Dat had ze allemaal zeker ervaren, en daar werd ze zo enthousiast van dat ze direct doorsloeg en binnen no-time 4 x per week ging trainen in plaats van lekker ontspannen hard lopen. Eigenlijk kon ze dus geen maat houden. Maakte ze er een project en een doel van. Iedere keer moest ze of de afstand vergroten of een betere tijd neerzetten. Onbedoeld deed ze weer wat ze altijd al had gedaan en dat is zichzelf uitputten. Zo gefocust zijn op haar doel, dat ze haar lijf niet goed meer voelde. Want haar lijf gaf wel aan dat het te veel van het goede was. Zo moest ze iedere keer na een training toch wel een paar uur slapen. Dat gaf al iets aan.

Een lichaam dat herstelt van een burn-out heeft tijd nodig om weer energie op te bouwen

Een lichaam dat herstelt van een burn-out heeft tijd nodig om weer energie op te bouwen en wanneer je dan jezelf (met alle goede bedoelingen) steeds uitput, dan geef je je lichaam niet de kans om goed te herstellen. Je lichaam moet immers al heel hard werken om jou te laten herstellen van je burn-out. Geef het daar dan ook de kans toe. 

Bewegen is dus prima, maar doe het rustig aan en maak er niet direct een project van. Bouw het rustig op. Geef je lichaam de kans om aan je herstel te werken. Die opbouw op weg naar de PR, die komt dan vanzelf wel. Gun jezelf de tijd.