Hoe is jouw “weerbericht” ??

Zo door de dag heen wordt er van alles van ons gevraagd. Meestal staan we daar niet zo bij stil, doen we het gewoon en vertrouwen daarbij op de automatische piloot. Natuurlijk is het heel fijn dat die automatische piloot er is. Bepaalde zaken kunnen we daardoor gemakkelijk en zonder al te veel inspanning doen. We kunnen vertrouwen op onze ervaring en onze kennis.

We raken van onszelf vervreemd door alle drukte van de dag

Er schuilt echter ook een gevaar in de automatische piloot, we staan dan namelijk niet meer stil bij hoe het nu eigenlijk echt met ons is. We vliegen en rennen zo door dat we ons niet meer bewust zijn hoe we ons nu voelen, of met andere woorden, hoe ons weerbericht er van binnen uit ziet. Op een bepaalde manier zijn we van onszelf vervreemd door en in de drukte van alle dag.

Er is zoveel ruis in je lijf, je hebt gewoon geen idee

Daarom is het goed om iedere dag een paar keer de tijd te nemen om eens rustig naar binnen te gaan en jezelf de vraag te stellen, hoe is het nu met mij, hoe hangt de vlag er vandaag bij? In het begin zal je merken dat dit nog niet zo gemakkelijk is. Er is zoveel ruis in je lijf, er gaan zoveel moetens door je hoofd, je hebt gewoon geen idee. Dan is het goed om je eerst rustig op je ademhaling te concentreren en verder niets. Meestal komt daarna dan wel een gevoel naar boven. Vervolgens kun je ontdekken wat voor weer het die dag bij jou is. Is het stormachtig, onrustig, regenachtig of zonnig? Al die weertypes zijn natuurlijk te vertalen in bijvoorbeeld, boos, ontevreden, verdrietig, blij en nog veel meer.

Het helder hebben van je eigen weer van binnen maakt soms al direct duidelijk waarom het die dag niet loopt, waarom alles aanvoelt als stroop, of juist waarom het zo lekker gaat vandaag en je in de flow zit.

Aan sommige “weerssituaties is niet zoveel te doen en dan gaat het om accepteren dat het er is. Dan is het handig dat je erop gekleed bent, om het zo maar te zeggen. Dat je een regenjas of een paraplu bij de hand hebt. Meer dan dat kun je dan niet doen. In ieder geval ben je dan wel voorbereid.

Bij andere gevoelens kun je er best iets aan doen. Als er een gevoel van ontevredenheid de boventoon voert, kun je eens kijken waar je ontevreden over bent en wat jij daar aan kunt veranderen. Bij een gevoel van oververmoeidheid kun je kijken waar dat vandaan komt, hoe het komt en hoe lang het er al is. Dan is het verstandig om rust te nemen, ontspanning te zoeken.

Wellicht merk je op dat het bij jou wel heel vaak stormt, of dat  het wel erg veel miezert

 

Bij het Nederlandse weer bescherm je jezelf ook tegen de vrieskou met een sjaal en wanten, als het regent doe je een muts op of gebruik je een paraplu. Zo kun je zelf dus ook met je innerlijke weerbericht omgaan. Wat kun jij doen bij de verschillende interne weerstypes. En mocht je na een bepaalde periode denken, goh, het stormt bij mij wel heel erg vaak, of het miezert eigenlijk iedere dag bij mij van binnen, dan is dat een duidelijk signaal dat er op een bepaald punt echt iets aan de hand is. Dat je naar een bepaald van aspect van je leven hebt te kijken. Doe je dat niet, dan kan dat uiteindelijk uitmonden in een zware depressie of een langdurige lage druk gebied.. Net als stormschade, is dat vaak moeilijker te herstellen dan wanneer je tijdig de dakpannen op je huis vastlegt; voordat de storm arriveert.

Dus houd je eigen weerbericht goed in de gaten, neem tijdig maatregelen, zodat het weer je niet meer kan verrassen of overvallen.

 

Eén gedachte op “Hoe is jouw “weerbericht” ??

  1. Pingback: Blog | Het is jouw weerbericht?? – Coaching Society | Met aandacht voor jou!

Reacties zijn gesloten.