Ben jij ook kampioen negatief denken?

Dit is deel 4 in de serie over denkvoorkeuren en denkfouten. Je weet wel, die gedachtenkronkels die ons soms zo dwars kunnen zitten. Dit keer gaan we eens kijken naar je neiging om de positieve zaken in je leven onder te waarderen. Deze denkfout zorgt ervoor dat je de dingen absoluut niet op waarde schat en dat je jezelf enorm te kort doet in de meeste gevallen.

Wat doe je eigenlijk als je het positieve in je leven onderwaardeert?

Al het goede wat er gebeurt komt zeker niet door jou. Het is geluk, het is mazzel, het is toeval. Ze konden echt niemand anders vinden, dus hebben ze jou maar aangenomen. Heb je eindelijk die belangrijke opdracht binnen gesleept, dan denk je bij jezelf dat dat echt niet komt door jouw inzet, door jouw overredingskracht en goede argumenten. Nee, dan was het gewoon een gemakkelijke klant om binnen te halen. En haal je een goed cijfer voor een toets, dan komt dat niet omdat je goed geleerd hebt, maar omdat het een simpele toets was.
Wat je dus steeds doet is jezelf naar beneden halen. Je waardeert niet je eigen inspanning, je eigen kwaliteiten en je eigen doorzettingsvermogen. Je schat jezelf dus niet op waarde. En hoe jammer is dat ! Dat is toch zonde, je diskwalificeert jezelf constant en dat is niet handig voor je eigen waarde en je zelfbeeld.

Natuurlijk, we doen het allemaal wel eens. Wanneer dit een regelmatig terugkerend patroon is bij jou, dan is dat ondermijnend voor jezelf. Je gaat steeds minder in jezelf en je eigen kracht geloven en zeer waarschijnlijk word je er ook niet veel vrolijker van.

lieveheersbeestjes

Check je gedachtenkronkels eens bij een ander

Wees je dus bewust van je eigen gedachtenkronkels. Check eens bij anderen of zij ook vinden dat je gewoon geluk hebt gehad of dat je echt mazzel hebt gehad dat je die opdracht hebt binnen gehaald. Navragen, checken is de beste manier om je gedachten om te buigen. En geloof dan ook de ander als die zegt dat iets echt komt omdat je gewoon de beste was of er heel hard voor gewerkt hebt en ga niet direct allerlei redenen verzinnen waarom dat niet zo is.

Schat jezelf en de dingen die je doet op waarde. Haal jezelf niet zo naar beneden. Echt, dat is niet nodig. Doe je je best, werk je ergens hard voor, dan mag je ook van het resultaat genieten.