Welke eigenschappen maken je gevoelig voor stress?

Iedereen ervaart wel eens stress. Heel normaal, niets zorgelijks. Sommige mensen ervaren extreem veel stress. Dan is het handig om eens te kijken waardoor dat komt. Heb je echt zoveel op je bordje, word je echt door het leven uitgedaagd met ingrijpende gebeurtenissen, speelt je karakter een rol, neem je dingen anders waar? Allerlei mogelijkheden waardoor de een meer stress ervaart dan de ander.

Het is inmiddels duidelijk dat niet zozeer de omstandigheden als wel bepaalde persoonlijke eigenschappen mensen gevoeliger maken voor stress. Herken jij ze bij jezelf?

  1. Perfectionisme: goed is nooit goed genoeg. Het kan altijd nog beter.
  2. Gehaastheid: deze mensen hebben weinig rust in hun lijf en hoofd en zijn bijna niet in staat om ergens tijd voor te nemen of een pauze.
  3. Prestatie en competitie gerichtheid: altijd de competitie met de ander aangaan, altijd een goede prestatie neer willen zetten, het is eigenlijk nooit genoeg.
  4. Eigen boontjes doppen: deze mensen zeiden waarschijnlijk als kind als “zelluf doen” en zijn vergeten dat dit als volwassene niet altijd handig is. Hulp vragen is geen schande.
  5. Introvert zijn: introverte mensen gaan anders met prikkels en impulsen om. Dat is op zich niet erg, maar maakt wel dat ze vaak gevoeliger zijn voor stress.
  6. Verantwoordelijkheidsgevoel : wanneer je je voor alles en iedereen verantwoordelijk voelt, wanneer je niet goed kunt onderscheiden wat van jou is of wat van de ander is, dan ligt stress op de loer.
  7. De moetenmens : deze mensen maken van alles een moeten, alsof er geen keuze is. Zelfs leuke dingen worden ervaren als verplichting en moeten. Dat helpt niet echt.
  8. Moeilijk grenzen aangeven : tja, eigenlijk een open deur, want dan komt er automatisch veel op je bordje te liggen, ook al heb je geen tijd of kun je het gewoonweg niet.

gedachtenlezen

Welk van bovenstaande eigenschappen (en dit is nog maar de korte versie) herken jij bij jezelf? Eerlijk antwoorden hoor?

Wil je minder stress ervaren? Dan is het misschien handig om eens naar deze eigenschappen te kijken en te onderzoeken of je daar een kleine verandering in aan kunt brengen. Dat zou een mooi begin zijn van minder stress. Ja toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *