Waarom jij anders met stress omgaat dan je collega

Je snapt soms niets van je collega. Komt de stress je oren uit en vermoed je toch echt dat het bij je collega ook het geval moet zijn, merk je er niets van? Hoe kan dat toch? Dat is toch raar? Want als jij stress hebt van bijvoorbeeld een moeilijke en veeleisende klant, dan moet je collega dat toch ook hebben?

Verwarrend is dat soms. Het werkt ook onbegrip in de hand, en wellicht het gevoel dat je alleen staat in al je emoties die bij stress horen. Het geheim zit em natuurlijk in het feit dat ieder mens anders in elkaar zit, andere karaktertrekken heeft en dus anders op dingen reageert.

Introvert of extravert?

Bij iemand die voornamelijk extraverte trekken heeft, zal je echt wel merken dat hij of zij stress heeft. Je kunt er niet omheen, want het is duidelijk zichtbaar en hoorbaar. Van je introverte collega zul je in eerste instantie niet zoveel van de stress merken. Dat komt pas in een veel later stadium naar buiten.

Een heel erg rationeel type zal de stress veel makkelijker een plek kunnen geven, de situatie kunnen beredeneren en het naast zich neer leggen. Voor een gevoelsmens is dat veel lastiger. Die voelt zich direct (persoonlijk) aangesproken en zal via zijn of haar gevoel uiting geven aan de ervaren stress.

Wanneer je iemand bent die snel een mening of een oordeel over mensen en situaties klaar heeft, dan zul je ook sneller stress ervaren.

anders2

En wat doe je dan met die stress?

De doener gaat daar op een andere manier mee om dan de denker. De doener wil in actie de stress oplossen, de denker gaat er rustig voor zitten om alle voors en tegens te bespiegelen en dan tot een oplossing te komen. Deze verschillen maken soms dat er veel onbegrip is voor elkaar in tijden van stress, want eigenlijk vind je dat de ander met de stress of de situatie om moet gaan zoals jij dat doet. Dat is lekker vertrouwd en dan weet jij waar je aan toe bent. Immers, weten waar je aan toe bent geeft minder stress, dus dat is ook wel weer logisch.

Tot slot nog het reguleren van je stress. Wat voor de een ontspannend is, daar vliegt een ander van in de gordijnen. Dus ook hier zijn de persoonlijke verschillen aanwezig.

Komt je collega helemaal tot rust van een lesje yoga of een rondje hardlopen? Misschien geeft dat juist bij jou stress en is het voor jou veel ontspannener om lekker te gaan schilderen, een boek te lezen of te gaan tuinieren.

Er is dus niet een manier om met stress om te gaan. Het hangt af van je karakter en persoonlijkheid, de situatie EN je ervaringen voor dat wat werkt voor jou.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *