Valkuilen nemen meestal geen vakantie

Voor veel mensen is het mei-vakantie en bij vakantie denk je niet direct aan stress. Toch is voor sommige mensen de vakantieperiode juist een enorme stressor. Alle seinen schieten in het rood als ze er alleen maar aan denken. Jammer, want vakantie kan juist zo heerlijk en ontspannend zijn. Precies dat wat een mens nodig heeft om weer op te laden. Even afstand te nemen van de dagelijkse gang van zaken.

Maar vakantie of niet, je neemt jezelf natuurlijk altijd mee. Dus vaak zien we dat we in een periode dat we vrij zijn, we eigenlijk in dezelfde valkuilen stappen, waarin we ook in het normale leven stappen. In de vakantie heeft het misschien een ander, vrolijker jasje aangetrokken, maar in de basis gaat het vaak om hetzelfde.

Die valkuilen kunnen zijn dat we te veel willen in een dag, dat we te grote doelen stellen voor die vakantieweek of dat we te hoge verwachtingen hebben van die paar vrije dagen. En vakantie of niet, daar krijg je dus ook stress van, teleurstelling, een slecht humeur en soms zelfs een kort lontje, dat dan weer resulteert in ruzie. Jammer.

rituelen4

Dus wanneer jij lekker aan het vakantie vieren bent, kijk dan eens of je dan ook even vrij kunt nemen van je eigen valkuilen. Plan gewoon eens helemaal niets, leef in het moment en laat je leiden door de dag. Maak niet een to-do-lijstje voor elke vakantiedag. Stel als doel dat je lekker uit wilt rusten, bijtanken en hoe je dat dan doet, dat wijst zich vanzelf. Stel jezelf vooral niet als doel dat je het hele huis geschilderd wilt hebben, of dat je het hele Pieterpad in een week loopt. En heb vooral niet te hoge verwachtingen van die vrije dagen. Verwacht niet dat als je op je tandvlees loopt, je na een week weer fighting fit bent. Dat dan alle stress en problemen zijn opgelost. Dat je dan alles weer moeiteloos aan kunt. Verwacht niet dat iedereen het altijd, elk moment van de dag, het naar de zin heeft omdat het vakantie is. Kinderen zijn in de vakantie ook gewoon zichzelf, net als jij.

Met andere woorden: wees realistisch.

Dat is niet alleen in het dagelijkse leven een heel goed advies, maar zeker ook voor je vakantie.

 

1 gedachte op “Valkuilen nemen meestal geen vakantie

  1. Erik Geluk

    HoiHoi! Erg leuk stukje wat je hier geschreven hebt. Ik ga eens verder kijken hier wat voor andere interessante dingen er te vinden zijn 🙂 Groetjes uit Haarlem

Reacties zijn gesloten.