UITSTELLEN

Van uitstel komt afstel. Was dat maar waar, want dan zouden veel dingen zich vanzelf oplossen en dat lijkt natuurlijk heerlijk. Dus als je die vervelende klus waar je zo tegenop ziet maar lang genoeg uitstelt, dan lost het probleem zich vanzelf op. Zou het? Ik denk het niet.

Vaak zien we dat uitstellen enorm veel stress veroorzaakt. Diep van binnen weet je namelijk heus wel dat je die ene mail nog moet beantwoorden, dat je dat projectplan nog moet schrijven, dat je je collega hebt toegezegd om die ene sheet uit die presentatie nog even op te zoeken, de boekhouding die je maar aanstaart, dat je nog…………… vul zelf maar in. Hoeveel staat er wel niet op ons to-do-lijstje waar we als een berg tegen op zien of waar we geen zin in hebben. En ja, soms klopt het dat van uitstel afstel komt, omdat het zich vanzelf oplost, maar meestal niet op de manier waarop we hopen. Vaker geeft het ons nog veel meer gedoe en ellende.

Alles wat we uitstellen beland (virtueel) op onze schouders en zeulen we de hele dag met ons mee. Dat moet nog, dat wacht nog, dat hangt nog. We lopen er iedere dag opnieuw mee rond. Ken je dat gevoel wanneer je iets hebt afgerond wat je heel lang hebt uitgesteld? Het voelt alsof je kilo’s lichter bent. Pffff, dat had je natuurlijk veel eerder moeten doen, want eigenlijk viel het ook best wel mee, die klus waar je zo tegen op zag. Oh, je schouders voelen ineens een stuk soepeler en losser. Heerlijik.

Kijk, daar zat em nou de stress. Want al dat uitstellen deed iets met je. Dat maakte dat je je zwaarder, vermoeider en meer gespannen ging voelen. Dat maakte dat je minder ruimte had om goed adem te halen. Pfffff ………………….

Versie 2

Onderzoek voor jezelf de komende tijd eens hoeveel jij uitstelt en hoeveel last dat ongemerkt met zich meebrengt dat je iedere dag steeds opnieuw weer met je mee sleept. Kijk daarna nog eens of er ook klussen tussenzitten die je eigenlijk heel snel kunt doen, waarbij het uitstellen meer tijd kost dan het uitvoeren van de klus zelf en onderzoek vervolgens ook nog eens of jij al die klussen wel moet doen of dat je ze misschien kunt uitbesteden.

Van uitstel komt over het algemeen dus geen afstel maar vooral heel veel stress. Jij hebt zelf in de hand hoe hoog je die stress laat oplopen.