Langdurige (chronische) stress

We hebben het allemaal wel eens te druk, te veel op ons bordje. Dat hoort ook gewoon bij het leven en is dus niet iets waar we ons echt druk om hoeven te maken.Een mens heeft zoveel rek en flexibiliteit in zich dat je dat op kunt vangen. Op een gegeven moment is alles weer in het normale en ga weer rustig in een normaal patroon verder.

Kamp je echter met langdurige (chronische) stress, dan is dat een heel ander verhaal.

Langdurige stress zorgt voor uitputting, de reserves van je lichaam raken op en er is te weinig ruimte voor herstel van lichaam en geest. Langdurige stress merk je aan je lijf. Vermoeidheid die maar niet over gaat, vage klachten die aanhouden en steeds verergeren en in aantal toenemen, altijd het gevoel achter de feiten aan te lopen, maar ook in je gedrag en beleving van de wereld om je heen is het te merken. Dingen zijn al snel te veel, je kunt iets er niet meer bij hebben, terwijl je daar anders om zou lachen. Je irriteert je bijvoorbeeld aan de achterbuurman die vrolijk (elektrisch) staat te schuren en in jouw beleving komt er geen einde aan. Of je ergert je aan je collega die een goede bui heeft en een vrolijk deuntje fluit. Grrrrr. Of je partner die volgens jou, niets van je begrijpt. Om hopeloos van te worden. Dit kunnen signalen zijn die je normaal gesproken niet van jezelf herkent. Als je goed in je vel zit kun je wel tegen een vrolijke collega, een klussende buurman of een partner die er even niet met zijn gedachten bij is. Dan is dat geen probleem en heb je genoeg “elasticiteit” om dat op te vangen. Bij langdurige stress verdampt die elasticiteit en kom je in een soort verkramping.

Wanneer je jezelf hierin herkent, dan is het tijd om aktie te ondernemen en in te grijpen. Dan is het hoog tijd om de bakens te verzetten en je leven eens onder de loep te nemen. Als je in zo’n situatie van chronische stress belandt bent is het vaak lastig om zelf te ontdekken waar de knelpunten zitten, omdat je zelf verstrikt bent geraakt in je eigen leven. Het is nog lastiger om zelf te ontdekken waar de ruimte zit om zaken op te lossen en aan te pakken.

Gun jezelf dan de hulp van buitenaf, van iemand anders, om samen met jou op onderzoek uit te gaan, samen te ontdekken waar de knelpunten zitten en samen op zoek te gaan naar de ruimte om de chronische stress terug te dringen. Laat eens iemand met je meelopen om helderheid te krijgen, zodat jij weer ruimte krijgt en je de stress bij de kern kunt aanpakken

 

rituelen3