Rust, Reinheid en Regelmaat in tijden van crisis

We kunnen er niet omheen, we zitten volop in de coronacrisis en er is geen ontkomen mogelijk. We moeten allemaal ons dagelijkse ritme aanpakken en voor de een is dat ingrijpender dan de ander. Iedereen doet dat op zijn eigen manier en daarmee is een mooie vergelijking te trekken met stress. Want een crisis in natuurlijk stress ten voeten uit.

In tijden van stress zijn er 3 bewegingen die je kunt maken, of je bevriest, of je vlucht of je gaat vechten. Ieder mens heeft zo zijn eigen voorkeursysteem, dat afhankelijk is van je karakter en de ervaringen die je in het verleden hebt gehad.

Stressreactie : paniek

Wat ik in de afgelopen tijd veel als stressreactie zag was paniek (is een vorm van vechten). Dat zag ik veel gebeuren. Mensen die in paniek van alles gingen doen om op die manier te redden wat er te redden viel. Over het algemeen is paniek niet een goede raadgever en zeker nu niet. Het is juist nu (en ook in de tijden van stress) heel wijs om even pas op de plaats te maken. Even een stap achteruit te zetten en alles op je in te laten werken en dan pas actie te ondernemen. Pas dan kun je bewuste keuzes maken. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zeker wanneer je het type bent dat op stress reageert met “vechten”. Hup direct in de aktie, er tegen aan, het gevoel van paniek niet toelaten, maar snel reageren. Het is de vraag of deze manier van reageren in deze crisis handig is. Toen we nog in het stenen tijdperk leefden was vluchten vaak wel een hele goede actie, maar nu niet meer.

Wat is jouw stressreactie ?

De manier waarop je in eerste instantie hebt gereageerd op alle maatregelen rondom deze crisis kan je dus veel vertellen wat jouw voorkeur-systeem is qua stresstreactie. Handig en nu je (misschien) extra tijd hebt, eens zinvol om na te denken of er ook andere opties zijn en of je het ook anders kan doen.

Rust, Reinheid en Regelmaat in tijden van crisis

 Inmiddels is alles anders, dat is duidelijk en hoe ga je daar dan mee om, na die eerste stressreactie? Het aloude Rust Reinheid en Regelmaat is ook in deze crisis een ijzersterke stelregel.

Wanneer je kinderen nu thuis zijn van school en jij moet ook leerkracht zijn, dan snap ik dat je nou niet het gevoel hebt dat er veel rust is. Wanneer je nu ineens thuis moet werken en je moet veel improviseren, dan voelt dat ook niet echt als rust. De regelmaat is ook totaal zoek. Hoezo regelmaat als alles komt stil te liggen, wat normaliter zo lekker structuur gaf aan je leven? Oké, reinheid dan. Maar waarom zou je nog onder de douche stappen en je fatsoenlijk aankleden als je toch geen hond ziet. Die oude joggingbroek zit toch ook heel lekker ?

Toch maar wel doen allemaal, die stelregel van Rust Reinheid en Regelmaat.  Probeer binnen het kader van de 3 R’ creatief met deze situatie om te gaan.

Herkenbaarheid in je dag, dat is stress-verlagend

Zorg voor structuur en regelmaat, zodat er een bepaalde herkenbaarheid in je dag komt. Probeer die rust – en misschien moet je rust dan ook lezen als ontspanning – maar dat allitereert niet zo lekker 😉 –  een plek te geven in de dag. Zorg dat er onderscheid is tussen werk of school en ontspanning. Juist nu we alles thuis op 1 plek moeten doen is het verstandig om duidelijke kaders aan te brengen. Op die manier maak je dus ook een structuur/ regelmaat.  Ga juist wel iedere dag lekker onder de douche, je hebt immers nu geen reistijd meer, dus de tijd. Kleed je normaal aan, zodat als je jezelf tegenkomt in de spiegel je niet denkt “jeetje, wie is dat?”

Maak je eigen ritme voor jezelf en je gezin. In een tijd waarin alles anders is dan normaal kunnen de 3 R’s juist een beetje steun en vastigheid geven en dat is stress-verlagend.