Wil je Insta-Stress of liever echt contact ?

Mooie plaatjes, we vallen er allemaal wel eens voor. Een beeld zegt vaak meer dan duizend woorden, is zo’n uitdrukking. Dat klopt ook wel. Bovendien kun je bij een plaatje of beeld je eigen verhaal maken. Je geeft er je eigen invulling en eigen gevoel aan. Social Media is inmiddels een belangrijk onderdeel van ons leven geworden. Een wereld vol beelden. Sommige mensen kunnen niet meer zonder en zijn totaal van slag wanneer hun telefoon het even niet doet en ze niet verbonden kunnen zijn met de wereld via Social Media.

Hoe zit dat eigenlijk met jou? Kun jij gemakkelijk zonder Social Media of bepaalt het een groot deel van je leven. Wat doet het eigenlijk met jou? Al die beelden van iedereen. Al die momenten die anderen met je delen. Vaak zijn het momenten waar ze er op hun voordeligst uitzien. Waarmee ze kunnen scoren in de trant van: zie mij nou eens, ik ben succesvol, ik doe leuke dingen, kijk mij eens met mijn vrienden etc.. Het gaat vaak vooral om de beleving en de buitenkant.

Ik zit hier thuis maar te verpieteren

Vaak hoor ik om me heen dat mensen er last van hebben. Kijk, die anderen doen wel leuke dingen, die zijn wel succesvol, die hebben wel een uitnodiging voor dat evenement, die hebben al weer een nieuwe outfit, alweer een weekendje weg naar een bruisende stad en ik zit hier thuis maar te verpieteren.

Zie je wel, zij wel ik niet …. dat geeft bergen stress

Het is natuurlijk maar een beperkt deel van het leven wat de ander van zichzelf laat zien. Ze posten alleen de leuke dingen, niet hun ochtendhumeur, hun badhair-day, de ruzie thuis, de krijsende peuter of de stampvoetende puber. Dus het is handig om je dat te realiseren als je door al die feeds scrollt. Vaak weten we het wel, maar toch gebeurt er iets in je geest waardoor je je toch laat misleiden: “zie je wel, zij wel …………”. Je snapt natuurlijk wel, dat geeft bergen stress.

Ik kreeg geen duimpjes en hartjes

Toen ik ooit op een zaterdagochtend een foto van een emmer met een dweil op Instagram zette kreeg ik geen likes !! Interessant, want ja, ook dat soort klusjes zijn een deel van mijn leven, of ik het nou leuk vind of niet. Daar kreeg ik geen duimpjes en hartjes voor. Dat vond ik op zich wel interessant maar ook wel gek. Eigenlijk had ik wel duimpjes verwacht, omdat ik op mij vrije zaterdag toch aan de poets ging. Nou niet dus.

 

Of ga je voor meer verbinding voor echt contact

Je kunt je bij al die Social Media ook afvragen, waar gaat het eigenlijk over?  Wat is echt belangrijk. Is dat de buitenkant, het vernislaagje? Wil je daar aan mee doen. Of ga je voor andere waarden? Ga je voor meer verbinding, voor het echte contact. In echt contact gaat het ook over de minder leuke kanten van het leven, je sombere  buien, je gevoel van minderwaardigheid, je mislukkingen en je twijfels. Samen met de leuke dingen die je met anderen deelt, maarkt dat een contact waardevol en verdiepend.

Stress vermindert door echt contact met anderen

De vraag is dus: ga jij mee in het Instragrammable maken van je leven en je daarin verliezen, of ga je voor andere waarden en kies je voor verdieping en een echt contact met de mensen om je heen. Ik kan je verzekeren, wanneer je kiest voor de laatste optie ben je veel meer stress-bestendig dan wanneer je gaat voor een instragram-leven. Stress verminder je namelijk door echt contact met andere mensen en niet door een oppervlakkig leven dat bestaat uit mooie plaatjes.