Vakantie-stress of niet ??

Je kunt er niet om heen. Het is volop vakantietijd. Je merkt het overal om je heen, op straat, waarschijnlijk op je werk. De buren zijn weg, caravans in de straat, toeristen die door de stad banjeren. Of misschien ben je zelf wel je koffers aan het pakken en driftig op zoek naar je paspoort.

Vakantietijd, alles is net even anders dan normaal. Hoe is dat voor jou? Verheug je je op deze periode of zie je er tegenop als een berg? Vind je het heerlijk dat alles net een beetje anders is, dat alles net even uit de pas loopt? Of houd je veel meer van de vaste structuur van je dagelijkse leven en raak je nu zelfs een beetje van slag?

Voor iedereen is dat weer anders. Voor de een kan de vakantie niet lang genoeg duren en voor de ander hoe korter hoe beter?

Mensen zijn gewoontedieren

Je zou het niet denken, maar vaak levert de vakantieperiode een hoop stress op. Wanneer je uit je normale dagelijkse ritme komt, voelt dat vaak in eerste instantie ongemakkelijk. Je bent even je roer kwijt. Mensen zijn gewoonte-dieren en houden onbewust vaak toch wel van een beetje structuur. Dat is het houvast in hun leven. Wanneer die structuur wegvalt kun je niet meer op de automatische piloot varen en moet je even bewust bedenken wat je gaat doen en hoe je je dag gaat indelen. Dat kan voor sommige mensen behoorlijk wat stress opleveren. Regelmatig komt het dan voor dat je in die eerste vakantiedagen je een beetje ziek voelt. Je lijf heeft tijd nodig om zich aan te passen aan het nieuwe ritme. Dat is helemaal niet erg, gun jezelf en je lijf daar gewoon de tijd voor. Je hebt immers vakantie, dus die tijd zou er moeten zijn. Wanneer je weet van jezelf dat je zo reageert op vakantie, dan kun je daar in je vakantie-planning rekening mee houden. Dus ga niet direct op je eerste vakantiedag op reis, maar gun jezelf een paar dagen om even te acclimatiseren en ga daarna pas op reis. Voor jezelf fijn, en zeker ook voor je reisgenoten.

 

Sommige mensen bloeien op van geen structuur

Er is ook een andere groep mensen en die genieten juist volop van het andere ritme en totaal geen structuur. Je zou ook kunnen zeggen, die bloeien juist op als hun dagelijkse patroon wegvalt. Zijn ervaren dus helemaal geen stress wanneer hun vakantie aanbreekt. Ze hebben hooguit een beetje stress wanneer ze hun paspoort niet kunnen vinden. Voor deze mensen kan het niet vroeg genoeg vakantie zijn. Zij hebben vaak problemen wanneer ze weer aan het werk gaan en weer in het keurslijf van het dagelijkse patroon moeten. Deze mensen zouden juist aan het eind van de vakantie zichzelf wat dagen moeten gunnen om langzaam weer in het ritme te komen, om de overgang wat minder heftig te maken.

Zelfkennis is ook in de vakantie handig

Uit bovenstaande haal je het al. Een beetje zelfkennis is ook in de vakantieperiode een groot goed. Als jij weet van jezelf hoe jij reageert op verandering – vakantie is ook verandering – dan kun je daar tijdig op anticiperen en er je voordeel mee doen.

Laat los hoe anderen het aanpakken. Pak het aan op de manier die bij jou past en neem jezelf daarin serieus. Je bewijst jezelf daarmee een grote dienst en het bespaart je kilo’s stress. Juist in de vakantieperiode wil je geen stress, je wilt ontspannen, relaxt zijn en volop kunnen genieten.

Neem jezelf en je eigen eigenaardigheden serieus om volop te kunnen genieten van je vakantie. Ik wens je een fijne vakantie.