De Blije Kippen Cultuur

We leven in een extraverte wereld. Via Facebook, Instagram en Twitter laten we de wereld weten hoe het met ons gaat, waar we mee bezig zijn en vooral hoeveel leuke dingen we doen. Organisaties doen daar ook aan mee. Het moet tegenwoordig allemaal leuk en flitsend zijn. Catchy, een journey, een experience. Je zou bijna denken dat er niet meer gewerkt hoeft te worden.

Verandering is de basis van het leven

Binnen veel organisaties vinden op dit moment grote veranderingen plaats. Dat hoort bij deze tijd en is eigenlijk van alle tijden. Verandering is de basis van het leven. Wil je mee gaan met je tijd, dan kan het bijna niet anders. Op tijd de bakens verzetten om mee te kunnen met de veranderingen is als bedrijf natuurlijk heel slim en toont ook aan dat je een kijk en visie hebt op de wereld.

Als werknemer moet je leuk vinden wat er allemaal verandert

Wat ik zie en hoor is dat sommige organisaties daarin wel een beetje de weg kwijt zijn. Alles moet leuk, gezellig en blij zijn. Als werknemer moet je het leuk hebben en je moet het leuk vinden wat er allemaal verandert en wat men als leuk heeft bedacht. We hebben flexplekken, een werkcafé waar we met ons laptopje kunnen werken, we mogen staand werken omdat dat gezonder is, de ouderwetse kantine is verdwenen en is nu een heus restaurant geworden, we hebben gezellige hoekjes voor fijne bila’s etc. etc.

Is de blije kippencultuur reëel ?

Alles is leuk en blij. Ik noem dat altijd “de blije kippen cultuur”. De vraag is of het een reële gedachte is, dat alles altijd leuk is. Werken is niet altijd leuk, leven is niet altijd leuk. Dat is maar goed ook. Zonder wit geen zwart en zonder licht geen donker. Doordat dingen soms niet leuk zijn, lastig of moeilijk, kun je beter ervaren wanneer iets leuk is, wanneer iets gemakkelijk gaat. Dat hoort er gewoon bij. Juist de tegenstellingen maakt het leven interessant.

Wanneer je altijd maar als een blije kip door het leven gaat, dan wordt het wel een eendimensionaal gebeuren en ik vermoed dat je je heel snel gaat vervelen. Bovendien vermoed ik dat het leven van een blije kip erg oppervlakkig is, maar daar kan ik naast zitten natuurlijk.

Bij jezelf blijven is een groot goed in deze tijd

Delen is een mooi fenomeen. Niks mis mee. Delen hoort ook bij de sociale wezens die we zijn. Je hoeft echter niet altijd te delen dat je een “blije kip” bent. Je bent immers ook maar gewoon mens en soms vind je iets gewoon helemaal niks of het past niet bij je. Wellicht houd je helemaal niet van een flexwerkplek of een werkcafé, maar zit je liever iedere dag op dezelfde plek. Dat kan en dat is niet erg. De kunst is om jezelf niet te forceren en maar die “ blije kip” te worden. Bij jezelf blijven is een groot goed en dat is in deze tijd van de “blije kippen” cultuur soms een hele opgave, want de focus ligt tegenwoordig vooral op dat het leuk moet zijn.

Je hoeft niet altijd blij te zijn

Dus ben je soms een brombeer of een teleurgesteld konijn of een onhandige duizendpoot. Niks mis mee. Het hoort er allemaal bij en het is prima zo. Wees trouw aan jezelf. Je hoeft niet altijd blij te zijn en je hoeft niet alles leuk te vinden. Dat geeft alleen maar druk en stress. Jij bent gewoon jij en je mag zijn zoals je bent. Dus ben je even geen blije kip. Helemaal prima. De diversiteit in de wereld en op de werkvloer maakt juist dat zaken goed functioneren, omdat we elkaar aanvullen en versterken. Wees alleen een blije kip als je er eentje bent.