Hoe ontstaan vastgeroeste patronen ?

Vaak komt iemand bij mij om zich te laten coachen omdat er dingen niet lekker lopen. Mensen willen dan graag aan de slag om hun leven weer soepeler of beter te laten lopen. Weer beter in hun vel te komen. Meer te kunnen genieten. Noem maar op. De oorzaak van de problemen is natuurlijk verschillend, ieder mens is anders. Elk leven ziet er weer wat anders uit.

Regelmatig zie ik een oud patroon waar mensen aan vasthouden

Vaak zie ik dat er een oud patroon is waar mensen (onbedoeld) angstvallig aan vasthouden, waardoor de “problemen” ontstaan. Deze patronen zijn zo ingesleten dat ze er zich niet eens meer bewust van zijn. Het hoort zo bij wie ze zijn, dat ze geen idee hebben dat het ook anders zou kunnen. Dat er ook andere manieren bestaan.

Mensen zijn ontzettend inventief om de stormen van het leven het hoofd te bieden

De patronen die we hebben zijn ooit in een ver en grijs verleden ontstaan. Destijds met goede bedoelingen en een goed resultaat. Bepaalde patronen hebben ons in ons leven geholpen om bepaalde situaties het hoofd te bieden. Te kunnen blijven staan tijdens bepaalde omstandigheden. Je zou kunnen zeggen dat het een soort van overlevingsmechanisme is. We hebben ooit een manier gevonden om met iets om te gaan. Meestal gaat het dan over zaken die we lastig vonden of die zelfs bedreigend voor ons waren. Mensen zijn ontzettend inventief om de stormen die het leven voor ons in petto heeft, het hoofd te bieden.

We vergeten om onszelf te “updaten”

Jammer genoeg vergeten we om onszelf regelmatig van een update te voorzien. Iets in ons systeem denkt nog steeds dat die oude vervelende of bedreigende situatie er is. Een gebeurtenis hoeft ook maar in de verste verte te lijken op zo’n oude situatie, of wij schieten direct in die modus van een bepaald oud patroon. Dit patroon is de manier waarop we destijds reageerden op die situatie. We vergeten even dat we inmiddels volwassen zijn, dat de context anders is, dat we zelf mogen beslissen, dat we zelf ja of nee kunnen zeggen, grenzen aan kunnen geven etc.. We vergeten gewoon dat het al 2017 is en niet meer 10, 20 of 30 jaar geleden.

 

We hebben geen bericht gekregen dat het tijd is om te updaten, zou je kunnen zeggen. Daarom is het goed om zelf bewust eens te kijken naar die oude vastgeroeste patronen. Nog belangrijker is om te kijken naar datgene wat er onder zit en tijd te maken voor de verwerking daarvan. Vervolgens kun je je patronen aanpassen, waardoor je weer beter in je vel komt te zitten.