Stop met jezelf afwijzen

Hoe zit het met jouw zelfbeeld? Hoe denk jij over jezelf? Kun jij op een realistische manier naar jezelf kijken of heb je, als het over jezelf gaat toch een scherpere maatstaf, dan wanneer het over anderen gaat? Zullen we dat samen eens onderzoeken hoe dat zit?

Je zelfbeeld is een belangrijk element in je dagelijkse functioneren. Hoe jij naar jezelf kijkt, bepaalt voor een groot gedeelte hoe je met de dingen omgaat. Hoe je over jezelf denkt en hoe je de wereld om je heen ervaart. Je zelfbeeld is bepalend voor heel veel zaken. Door je bewust te zijn van je zelfbeeld, kun je meer begrijpen van jezelf en je eigen reacties op de dingen die gebeuren.

Veel mensen hebben niet bepaald een positief zelfbeeld. Het gevolg daarvan is dat je jezelf (onbewust) gaan afwijzen, met als gevolg dat je erg streng voor jezelf wordt. Want het moet beter, anders ben je niet goed genoeg. Dus je doet extra je best, je bent altijd aardig, je doet nooit vervelend en je doet er nog een schepje bovenop als je een klus moeten doen en ga zo maar door. Waar je bij een ander zou zeggen, nou het is goed zo, zeg jij tegen jezelf: nee dit is niet goed genoeg, dit kan beter.

Hierdoor ga je dubbel hard werken om jezelf maar te bewijzen. Over het algemeen zijn dat onbewuste processen, waar je je dus niet bewust van bent. Je hebt meestal niet in de gaten dat je zo hard aan het werk bent om jezelf te bewijzen omdat je jezelf diep van binnen afwijst. Je vindt jezelf niet goed genoeg. Hoe jammer is dat.

Want je bent namelijk goed zoals je bent.

Ieder mens heeft kwaliteiten, jij ook. Ieder mens heeft minder goede of minder mooie kanten, jij ook. Je bent namelijk mens en bij het mens zijn hoort goed en fout, licht en donker, zwart en wit. Dat maakt over het algemeen mensen ook zo leuk. Heb jij wel eens een volledig perfect mens meegemaakt? Was dat niet ontzettend saai en ook nog eens hoogst irritant. Dat bestaat namelijk niet. Ieder mens heeft wel een scherp of een rauw randje. Helemaal niks mis mee.

Wat jij doet is je focus vooral leggen op dat niet jij niet goed of leuk vindt. Dat ga je uitvergroten en gemakshalve vergeet je je eigen kwaliteiten in het oog te houden en te benoemen. Je vergroot je slechte kanten uit en je minimaliseert je goede kanten. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat je jezelf gaat afwijzen, dat je alleen maar kijkt naar je minder goede kanten. Is dat eigenlijk niet heel erg jammer?

Deze manier van kijken naar jezelf en deze manier van denken heeft een gevolg. Je wilt bewijzen dat het eigenlijk niet zo is. Hierdoor ga je extra hard werken. Dit harde werken en zo ontzettend je best doen is heel vermoeiend en een recept voor frustratie, uitputting en soms zelfs een burn-out. Bovendien is het nooit goed genoeg. Want het kan altijd beter en je zult nooit tevreden over jezelf zijn. Het is eigenlijk een bodemloze put die je wilt dempen, maar dat gaat niet lukken.

Wat je kunt doen om hier een eind aan te maken is jezelf een andere manier van kijken naar jezelf, een andere manier van denken aan te leren. Daar zit de sleutel om een ander zelfbeeld te krijgen. Als je dat in de vingers krijgt hoef jij jezelf niet meer af te wijzen en hoef je ook niet zo hard meer te werken. Is dat niet een geweldig vooruitzicht?

Vind je het lastig om dit in je eentje te doen? Vraag dan hulp, zoek een mede-standers, zoek een maatje, vraag je partner of zoek een coach !!

1 thought on “Stop met jezelf afwijzen

  1. Pingback: Blog | Stop met jezelf afwijzen – Coaching Society | Met aandacht voor jou!

Reacties plaatsen niet mogelijk.