Zoektocht naar geluk

Een tijd geleden was het nieuws. Geluk is een industrie geworden. Iedereen wil gelukkig zijn en daarom zijn we met zijn allen op zoek naar geluk. Slimme lieden spelen daarop in door van geluk een product te maken. Alsof je geluk zou kunnen kopen. Die slimme lieden worden daar ook nog eens rijk van, omdat we graag geloven dat we geluk kunnen kopen. Wellicht dat juist die slimme lieden gelukkig worden van hun rijkdom, maar eerlijk gezegd betwijfel ik dat. Rijk worden of rijk zijn is aangenaam, maar word je er echt gelukkig(er) van? Maar nu dwaal ik af.

Kijk daar word ik gelukkig van. Van een beetje afdwalen, van een beetje ronddolen, wat onderzoeken, uitzoeken, verkennen. Dat is voor mij een onderdeel van geluk. Tijd nemen om op onderzoek uit te gaan en mezelf de vrijheid te gunnen om zonder vaststaand plan ergens aan te beginnen. Dat is dus niet te koop, maar het geeft mij wel een vorm van geluk.

De zoektocht naar geluk zoals die tegenwoordig wordt voorgesteld is vooral een commerciële business geworden, waarin je vooral veel cursussen en workshops moet doen tegen riante vergoedingen of waar je veel moet aanschaffen om je geluksgevoel te vergroten?

We kennen het allemaal wel. Dat gevoel dat je toch echt dat moet hebben om je gelukkig te voelen. Want je weet het gewoon, als je dat hebt, dan ziet de wereld er anders uit en dan voel je je echt gelukkiger. Zeker, voor de korte duur zal dat zeker zo zijn. Op de lange duur valt het vaak tegen. Die mooie jas is na een aantal keren gedragen te hebben toch ook gewoon maar een jas die je beschermt tegen de regen. En die prachtige blinkende auto, na 2 weken zie je het nauwelijks meer staan en is het gewoon een prettig vervoermiddel.

Soms hebben we het ook wel met andere zaken. Het volgen van een opleiding of een cursus. Het uitoefenen van een bepaalde sport of vrijetijd besteding. Dan nader je geluk al weer een stuk meer. Van dingen doen die je blij maken, daar word je zeker gelukkiger van. Niet van het volgen van de nieuwste trends, de nieuwste vorm van yoga of mindfulness. Zeker, als het bij je past, dan is het geweldig, maar als het helemaal niet bij jou hoort, dan word je er zeker niet gelukkiger van.

Over het algemeen zit geluk niet in dingen. Geluk zit in jezelf, in je gevoel. Het zit in de dingen die je doet, hoe je het doet en waarom je het doet. Geluk zit in de mensen die je om je heen verzamelt. Mensen die je laten stralen, mensen waarbij je gewoon jezelf mag zijn. Geluk zit in dat kopje thee in het voorjaarszonnetje, die onverwachte bos bloemen, de glimlach van een onbekende, geluk zit in ……………………………. heel veel zaken, en meestal zijn die dingen niet te koop.

Een mens kan niet altijd gelukkig zijn. In ieder mensenleven gebeuren dingen die verdrietig zijn, die zwaar zijn, die tegenvallen. Ieders leven kent zijn pieken en dalen, teleurstellingen, meevallers. Elk leven kent zijn beproevingen. Juist door de tegenstellingen ervaar je zo nu en dan geluk. Want alleen maar gelukkig zijn bestaat niet en zou bovendien ook ontzettend saai zijn. Zonder licht geen donker, zonder zwart geen wit en zonder ongeluk geen geluk.

Laat je dus niet gek maken door de geluksindustrie en alle hypes die voorbij komen. Geluk komt voorbij op onverwachte momenten. Koester die momenten en laat de rest lekker voor wat het is.

1 thought on “Zoektocht naar geluk

  1. Pingback: Blog | Zoektocht naar Geluk – Coaching Society | Met aandacht voor jou!

Reacties plaatsen niet mogelijk.