Je bent zelf je grootste stressfactor

Oeps, dat is niet een fijne titel. Daar ga ik natuurlijk geen vrienden mee maken. Maar ja, “de wierheid hat in schel lûd” op zijn fries gezegd. De waarheid is niet altijd fijn om te horen en doet soms ook wel een beetje zeer. In dit geval misschien wel extra. Want hoe fijn is het om bij stress de schuld bij een ander neer te leggen. De oorzaak buiten jezelf te zoeken. Ja, je hebt veel stress, maar echt jij kunt er niets aan doen hoor !!

Geloof je het zelf?

Als je eerlijk naar jezelf kunt kijken, dan weet je het waarschijnlijk best. Hoe jij met de dingen die op je pad komen omgaat, dat bepaalt hoe je zaken ervaart. Je karakter en persoonlijkheid hebben dus alles te maken met hoe jij de dingen in je leven ervaart. Jouw kijk op de wereld en op jezelf bepalen hoe jij dus drukte en spanning ervaart.

Ben je een zwartkijker of een optimist?

Dit zijn natuurlijk wel uitersten, een zwartkijker en een optimist. Uiteraard zitten daar nog heel veel nuances tussen, maar soms is het handig om de wereld even wat zwart-wit uit te beelden om zaken helder te krijgen. Wanneer je een zwartkijker bent, zal je glas vaker half leeg zijn, dan half vol. Je zult dingen ook als zwaarder ervaren, moeizaam. Voor jou is het dan moeilijk om ergens de lol van in te zien. Je vindt het lastig om alleen maar te benoemen wat er goed gaat. Jouw aandacht gaat veel meer uit naar dat wat niet klopt, naar dat wat er mis gegaan is.

Ben je een optimist dan kijk je heel anders naar de wereld om je heen aan. Je ziet mogelijkheden en kansen. Problemen die op je pad komen, daar til je minder zwaar aan dan dat de zwartkijker doet. Je ziet het goede in mensen en als iemand eens een foutje maakt, dan til je daar niet zo zwaar aan.

Dus hoe kijk jij tegen stress aan?

Kijk jij tegen stress aan als een zwartkijker of als een optimist. Het maakt namelijk nogal een verschil in hoe je de dingen ervaart. Natuurlijk snap ik wel dat als je meer van de zwartkijker in je hebt, dat je dan niet in een keer de stap naar de optimist kunt zetten. Dat is irreëel en ook niet haalbaar. Het gaat vooral om bewustwording dat het zo werkt.

Probeer de realiteitscheck eens

Of je nu een zwartkijker of een optimist bent. Probeer de realiteitscheck eens op je stress los te laten. Waar de zwartkijker erg zwaar aan alles tilt en de optimist er vrolijk overheen stapt, ligt ook nog een tussenweg. Meestal is dat de gulden middenweg en ook de meest reële weg.

Je moet toch ergens beginnen in het bestrijden van je stress, dus dan kun je maar het beste bij jezelf beginnen, toch?

Natuurlijk ga ik hier wat kort door de bocht. Uiteraard zijn er meer factoren die een rol spelen in hoe je stress ervaart en die je stress beïnvloeden. Dat weet ik ook heel goed. Je karakter en persoonlijkheid hebben daar wel een groot aandeel in, maar niet het enige. Echter, je moet toch ergens beginnen in het bestrijden van je stress, dus dan kun je maar het beste bij jezelf beginnen, toch?

Hulp nodig om je stress te temmen? Aarzel dan niet om eens een afspraak te maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *