Hulp vragen vermindert je stress

In je leven komen er verschillende dingen op je pad. Dat is maar goed ook, want anders zou het een saaie boel worden. Een beetje afwisseling en variatie is fijn en ook goed voor een mens. Het zorgt ervoor dat we leren, groeien, kennis maken met nieuwe dingen. Daardoor wordt onze wereld grote en meestal worden we er ook weerbaarder van. Prima dus.

Toch zijn er ook momenten in je leven dat er nieuwe dingen op je pad komen, waar je even geen raad mee weet. Oeps, wat dan? Stress ligt op de loer.

 

Er zijn diverse mogelijkheden om met een situatie om te gaan.

En wat doe jij dan in zulke situaties? Wat doe jij als er iets totaal nieuws op je pad komt? Wat doe jij als er iets gebeurt waar je gewoon niet uitkomt? Ga je eerst zelf op onderzoek? Of laat je het lekker een beetje doorsudderen? Of laat je het gebeuren? Of geef je de moed op? Of negeer je het gewoon?

Je ziet er zijn zo al diverse mogelijkheden om met een situatie om te gaan. Ieder mens heeft zo zijn eigen voorkeuren en zeer waarschijnlijk is het ook afhankelijk van de gebeurtenis in kwestie.

Toch zie je vaak dat mensen een voorkeur hebben voor hoe ze met zaken omgaan. Dat zijn vaste patronen. Ze hebben ontdekt dat als ze zo met dingen omgaan, dat dat dan voor hun werkt. Meestal doe je dat dan vaker, want het geeft immers een goed resultaat (denk je).

 

Als de situatie langer voortduurt, erger wordt, dan stijgt de stress

Wat veel mensen vergeten wanneer er dingen op hun pad komen waar ze niet zo goed mee uit de voeten kunnen is hulp vragen. De situatie of het probleem neemt een steeds grotere vorm aan. Ze krijgen er ongemerkt steeds meer last van en ze blijven er zelf een beetje mee omrommelen. Dat geeft stress. Eerst lichtjes en ongemerkt, maar als de situatie langer voorduurt, erger of groter wordt, dan stijgt de stress natuurlijk ook.

Stap eens uit je eigen veilige bubbel

Stap dan eens uit je eigen veilige bubbel en vraag hulp of advies aan een ander. Misschien vind je het doodeng, maar verbaas je eens over het effect ervan. Je kunt delen waar je mee zit, dat is al fijn en geeft vaak opluchting, samen weet je meer dan alleen ennnnnn …… niet onbelangrijk: de meeste mensen vinden het fijn om een ander te kunnen helpen.

In je eentje dealen met lastige vraagstukken geeft meer stress

Wellicht heb je niet direct een oplossing, maar je zult merken dat het ineens een stuk lichter voelt, nu je je “probleem” hebt gedeeld. Nu je er niet meer alleen voor staat. Want in je eentje dealen met lastige vraagstukken geeft een stuk meer stress dan wanneer je het deelt met anderen.

Verwonder je over het effect van delen

Probeer het de komende periode eens uit en verwonder je over het effect dat het op je heeft. Je hoeft heus niet direct grote, moeilijke zaken voor het voetlicht te brengen, maar begin gewoon eens met iets kleins.

Ik wens je minder stress toe door het delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *