Hoeveel nepfeiten bevatten jouw gedachten

Ken jij ze ook? Die mensen die de woorden altijd, overal, niemand, nooit en iedereen, voor in de mond hebben? Dit is deel 5 in de serie over denkvoorkeuren en denkfouten. Dit keer gaan we eens kijken naar de manier van denken waarbij je alles over een kam scheert. Deze denkfout zorgt ervoor dat je al je ervaringen op een grote hoop gooit en meestal is dat niet handig..


Generaliseren: eigenlijk is het een hele slimme“efficiënte” manier van denken”. Tenminste dat denk je.

 Deze denkfout noemen we ook wel generaliseren. Eigenlijk is het een hele slimme, efficiëntie” manier van denken. Tenminste dat denk je. Je scheert alles over een kam. Het is dus heel gemakkelijk, je brengt geen nuances aan. Na een ervaring is het altijd zo en je gaat niet op zoek naar uitzonderingen. Een bepaalde ervaring is je maatstaf voor alle volgende ervaringen die er op lijken. Je doet dus weinig moeite om je blik te verbreden. Je doet weinig moeite om op onderzoek uit te gaan en je houdt vast aan je oogkleppen.

Fact-checking loslaten op je eigen gedachten is heel verstandig.

 De vraag is dus, is het echt wel een slimme en “efficiënte” manier van denken? Of is het juist een beperkende manier van denken? Ik denk het laatste. Want hoe jammer is het dat je jezelf zo beperkt. Dat je maar een kant van het verhaal ziet. Het is een vorm van erg zwart – wit denken. Meestal gaat het om negatieve ervaringen. Er zijn maar weinig mensen die generaliseren met positieve ervaringen. Dus als je eens een keer een probleem hebt gehad met een bepaalde organisatie, dan is voor jou die organisatie altijd een oplichtersbende, om maar iets te noemen. Als je een keer een fout hebt gemaakt, zeg je dat jij het altijd fout doet. Je zou ook kunnen zeggen dat je nogal overdrijft, want dat is natuurlijk niet zo. Kom je eens iemand tegen die jou niet aardig vindt, dan vindt nooit iemand je aardig. Dat is natuurlijk bijna onmogelijk, dat niemand je aardig vindt, dus eigenlijk weet je zelf ook wel dat je onzin aan het vertellen bent.

Jammer genoeg geloven veel mensen hun eigen gedachten.

Jammer genoeg geloven veel mensen hun eigen gedachten. Nou, neem dit advies van mij aan. Neem jezelf niet altijd serieus. In deze tijd van nepfeiten is het ook heel handig om bij jezelf het een en ander te checken. Fact-checking met betrekking tot je eigen gedachten is een goede investering. We houden onszelf namelijk behoorlijk voor de gek.

Waar je op kunt letten om deze manier van denken helder te krijgen is om te letten op de woorden: altijd, overal, niemand, nooit, nergens.

Let er eens op bij jezelf of bij anderen om deze beperkende manier van denken boven tafel te krijgen. Daag jezelf uit om de uitzonderingen op jouw gedachten te vinden. Hoe leuk is dat.

Daag jezelf eens uit om de uitzonderingen op je gedachten te vinden.

Laat me hieronder eens weten wat het je oplevert om uit het generaliserende denken te stappen, je eigen fact-checker te worden en de uitzonderingen boven water te krijgen. Ik ben benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *