In balans terugblikken

De laatste week van 2016. Een jaar dat wat mij betreft voorbij is gevlogen. Hoogte en diepte punten, fantastische ervaringen en verdrietige berichten. Zonnige dagen en grijze luchten. Alles wat gewoon bij het leven hoort en wat we de ene keer beter kunnen accepteren dan de andere keer.

Zo’n laatste week van het jaar is natuurlijk een prachtig moment om even stil te staan. Terug te blikken, misschien zelfs een beetje overpeinzen, een beetje mijmeren. Wat ging er eigenlijk allemaal goed dit jaar? Dat is vast heel erg veel. Jammer is eigenlijk dat we daar veel minder aandacht aangeven dan aan de zaken die minder goed of zelfs helemaal verkeerd gingen. Op de een of andere manier trekken die veel meer aandacht in ons geheugen. De goede dingen laten we gemakkelijker door onze vingers glippen. Dat wat niet goed ging, dat waar we van balen, daar blijven we onze aandacht op richten.

Aan de ene kant is dat goed. Het is een teken dat we onszelf willen verbeteren, dat we een stap voorwaarts willen maken. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Het gevaar is echter dat we er veel te veel aandacht aan besteden en dat we niet meer kunnen genieten van dat wat er wel goed ging. Dat waar we wel tevreden over zijn.

Ook hierin gaat het om de balans. Want alleen stilstaan bij dat wat goed is gegaan is ook een beetje een link verhaal. Want dan worden we wellicht gemakzuchtig of overmoedig en dat kan ook niet de bedoeling zijn.

Dus net als op veel andere levensgebieden geldt ook hierin de regel dat het gaat om de goede balans. Balans is niet statisch, balans is zoeken, een beetje wiebelen. Zo is het dus ook met terugblikken en vooruitkijken. Een beetje zoeken, wat ging goed, wat kon beter. Waar ga ik volgend jaar meer van doen en wat kan er wel een beetje minder.

mooirijp

Ik wens je mooie mijmeringen over het afgelopen jaar en een realistische kijk op 2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *