Stress? Zonder je niet af ……..

Je bent druk, erg druk en je hebt er ook stress van. Veel mensen gaan zich dan ongemerkt een beetje afzonderen en afsluiten voor anderen. De drukte gaat voor, je schuift heel gemakkelijk je (sociale) contacten en andere energie gevende afspraken aan de kant.

Te druk. Geen tijd voor. Komt later wel. Dat zijn vaak de gedachten in zo’n drukke periode, waarmee je denkt de boel onder controle te houden.

In tijden van stress is de mens geneigd om zich terug te trekken

In tijden van stress is de mens geneigd om zich terug te trekken. Ten tijde van de oermens trokken we ons terug in ons hol. Maar de tijd van de holbewoners zijn we inmiddels wel ontgroeid. Juist in deze tijd is het goed om ons sociaal niet terug te trekken. Dus niet: ik heb het te druk, geen tijd, komt later wel. Want deze gedachten zijn niet helpend in tijden van stress.

Omdat je het zo druk hebt ga je snoeien in je agenda, sneuvelen afspraken. Jammer genoeg zijn dat vaak nou net die zaken die zorgen voor ontspanning. Die ervoor zorgen dat je er weer tegen aan kunt. Wanneer je het erg druk hebt wil je liever niet veel gezeur aan je hoofd. Het is al zo druk en je hebt houden en keren om de zaak op de rails te houden. Dus, gezellig afspraken zeg je af. Dat kun je er nu echt niet bij hebben. Denk je.

 

Wanneer je veel stress ervaart is het verstandig om met andere mensen af te spreken

En daar ga je dus de fout in. Want juist als je het erg druk hebt, als je veel stress ervaart is het verstandig om wel met andere mensen af te spreken. Een mens is immers een sociaal dier. In het contact met anderen kunnen we even stilstaan bij wat er allemaal is en speelt. Kunnen we onze zorgen en onze drukte delen met de ander. Kunnen we gewoon even ons hart luchten. Sociale contacten, vriend-schappen, familie-contacten zorgen juist in periodes van stress voor verbinding, het gevoel dat je er niet alleen voor staat. En heb jij nou net de pech dat je op gespannen voet leeft met je familie? Dan heb je altijd wel vrienden, buren of collega’s om even mee af te spreken en daarmee je zinnen te verzetten.

vriendschap2

In tijden van spanning is het goed om te delen, te ervaren dat je er niet alleen voor staat. Dat je het allemaal niet alleen hoeft op te lossen. En dat je niet de enige bent in deze situatie.

Ons contact met andere mensen kan zo helend zijn. Het kan ons versterken, opluchting geven. Noem maar op. Allemaal voordelen. Dus heb je het erg druk, ervaar je veel stress? Trek je niet terug, spreek met anderen af, deel je verhaal en je spanning en je zult zien dat je er daarna weer veel beter tegen kunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *