Je bent toch geen boom?

Hoe zo kun je niets aan je omstandigheden veranderen? Je bent toch geen boom? Deze uitspraak kwam ik laatst tegen en ik moest er wel om lachen. Ik houd wel van een creatieve inslag om dingen helder te maken.

We kennen dat gevoel dat de dingen ons overkomen allemaal wel. “Heb ik weer” of “Dat gebeurt mij nou altijd” zeggen we allemaal wel eens. Sommige mensen slaan daar in door. Dat zijn de mensen die echt denken dat de dingen hun overkomen, dat ze er niets aan kunnen doen, dat ze er zelf geen aandeel in hebben. Dat het gewoon hun lot, hun karma is. Dat zij altijd pech hebben, dat het bij hen altijd tegenzit en dat zij geboren zijn voor het ongeluk. Maar is dat echt zo?

calimero

Welke bril?                                                                                                                                           Allereerst gaat het er natuurlijk over welke bril je op hebt. Zie je voornamelijk de positieve of voornamelijk de negatieve dingen in je leven. Heb je die donkere bril op, dan blijven vooral de negatieve zaken, de tegenvallers hangen in je geheugen. Heb je de lichtere bril op, dan herinner je je vooral dat wat goed ging, dat was leuk was. Dat is al een eerste verklaring.

Wat is jouw aandeel door je gedrag?                                                                                                   De volgende verklaring is dat mensen onbewust vaak dingen doen die ervoor zorgen dat zaken fout gaan, mislopen of faliekant in de soep lopen. Je gedrag is van enorm belang voor de dingen die er in je leven gebeuren. Als je bijvoorbeeld altijd je gelijk wilt halen is het niet vreemd dat je vaak ruzie hebt met mensen. In dat geval kun je wel zeggen dat iedereen altijd ruzie zoekt met jou, maar dan heb je er zelf ook een aandeel in. Als je bijvoorbeeld altijd en overal te laat komt, is het niet vreemd dat mensen zich aan je gaan ergeren. En jij kunt wel niet zoveel met tijd en afspraken hebben, maar het overgrote deel van de mensen heeft dat wel.

Een uitspraak als “ik kan ook nooit wat” hoor ik ook regelmatig voorbij komen. Daar heb je zelf echt wel iets in te zeggen. Hoe ga je met je tijd om? Hoe ga je met je geld om? Hoe ga je met verplichtingen en verantwoordelijkheden om? Hoe ga je met je grenzen om? Dat zijn allemaal zaken waar je zelf invloed op hebt. Ik zeg niet dat het altijd gemakkelijk is, maar jij hebt zelf de regie over je eigen leven en over de keuzes die jij maakt. Als jij er bijvoorbeeld voor kiest om een (dure) auto te kopen, kan dat betekenen dat je niet met vakantie kunt. Dat is dan een consequentie van je keuze en het zegt niet dat “ je nooit iets kunt”. Wanneer je altijd je grenzen opschuift ter wille van een ander, doe je dat zelf en kun je dat niet die ander verwijten, ook al is dat wel gemakkelijk.

Pijnlijk maar ………..                                                                                                                                Dus als er dingen zijn die regelmatig in je leven gebeuren, kijk dan eens eerlijk naar jezelf en je eigen gedrag. Soms doe je dan ontdekkingen die niet echt leuk zijn, waar je misschien wel een beetje van schrikt, van je eigen aandeel in het geheel. Pijnlijk maar niet erg, want hier ligt het moment voor verandering. Hier ligt het punt dat jij het anders kunt gaan doen en dan zal je merken dat je zelf een keuze hebt. Dat je uit die slachtofferrol kunt stappen, dat de dingen je niet overkomen, maar dat jij de regie hebt. Overigens is regisseren niet een gemakkelijk vak, dat moet je leren, stap voor stap.

Tot slot:                                                                                                                                                 natuurlijk is het zo dat het leven soms wel dingen voor ons in petto heeft die ons overkomen, ziekte, sterfgevallen, ontslag, om maar iets te noemen. Dan zit de crux in de manier waarop je met de dingen omgaat die je overkomen. Ook niet onbelangrijk.

calimero