Stop met Slikken

Stop met slikken ! Nee, niet schrikken, ik ga niet ineens op de stoel van je huisarts of specialist zitten. Ik bedoel dit natuurlijk meer symbolisch, je moet het niet letterlijk nemen. Want vertel eens, wat slik jij allemaal, waar je helemaal niet blij van wordt. Wat neem jij voor lief, terwijl je het van binnen voelt kriebelen?

Het begint ermee dat je voor jezelf eens inventariseert wat jij nu eigenlijk allemaal slikt, over je kant laat gaan, accepteert voor de lieve vrede, gewoon laat gebeuren. Wat is dat allemaal en wanneer doe je dat? Onder welke omstandigheden wel en wanneer niet? Bij wie wel en bij wie niet? Want realiseer je dat als je te veel inslikt, dan geeft dat op de lange duur heel veel frustratie en nog meer stress en dat is echt niet goed voor een mens.

Moet je dan nu direct overal direct je grenzen stellen of sterker nog op de barricaden klimmen? Nee hoor, dat lijkt me nou juist niet heel verstandig. Als je dingen in je leven wilt veranderen is het niet altijd handig om dat in een keer heel rigoureus te doen. Langzaam opbouwen voor een goed resultaat is vaak verstandiger.

.Versie 2

 

Waar je mee kunt beginnen is het benoemen wat je niet prettig vindt, niet leuk, wat je laat gebeuren of wat je accepteert voor de lieve vrede. Gewoon rustig benoemen, zonder lading, zonder beschuldiging naar de ander, zonder scherpe randjes. Je kunt er dan ook gewoon bij zeggen dat je het alleen genoemd en gezegd wilt hebben, zodat de ander het weet. Meer niet. Dat is dan een allereerste begin en zelfs dit kleine begin is vaak al lastig genoeg.

Want benoemen wat je vindt hebben we vaak afgeleerd. En al slik je dingen voor de lieve vrede, het levert uiteindelijk (bij jou van binnen) heel veel stress op en dat kan toch niet de bedoeling zijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *