Focus

De wereld om ons heen is soms overweldigend. Er valt tegenwoordig zoveel te kiezen, er zijn zoveel mogelijkheden, er is zoveel informatie onder handbereik. Dat was 20 jaar geleden wel anders.

Het is natuurlijk heerlijk dat er zoveel keuzevrijheid is, dat er zoveel mogelijk is. Maar realiseer je je wel eens dat al die keuzes je ook heel veel stress kunnen bezorgen. Je kunt door al die mogelijkheden totaal je eigen pad kwijt raken. Je kunt als het ware verdwalen in alle mogelijkheden die er zijn. Juist dat kan heel veel stress opleveren omdat je totaal niet meer weet wat je moet doen of wat je moet kiezen of wat goed is voor jou.

Je kunt het vergelijken met het kopen van een nieuwe televisie. Waar moet die voor jou aan voldoen? Welke features moet die tv hebben. Wanneer je zonder je dat vooraf te hebben afgevraagd zo naar de winkel gaat of erger nog zo het internet verkent, dan verzuip je in de mogelijkheden. De ene tv kan nog veel meer dan de ander, heeft nog veel meer mogelijkheden dan de ander. Met de marketing van tegenwoordig is het ook nog eens zo, dat ze je doen geloven dat jij al die mogelijkheden nodig hebt. Dus wanneer je voor jezelf niet echt helder hebt wat je wilt, komt je uiteindelijk thuis met een tv die heel veel kan, maar waarvan je de helft niet gaat gebruiken of wellicht waarvan je de helft ook niet eens snapt. Jammer toch.

kompas

Daarom is het zo belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben wat belangrijk is voor jou, wat is jouw doel, wat is jouw focus. Wanneer je dat helder hebt, dan kun je dat gebruiken als leidraad bij het maken van jouw keuzes. Jouw doel, jouw focus wordt dan als het ware een soort tom-tom voor je leven. Dus wanneer jij voor jezelf duidelijk hebt wat je waarden en drijfveren zijn in het leven, dan heb je al een voorsprong op al die andere die verzuipen in de keuzemogelijkheden.

Dus wil jij je eigen stress een stuk beheersbaarder maken, beperk je keuzes door vooraf duidelijk te hebben wat voor jou van belang is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *