Kijk eens op verschillende manieren naar je probleem

Hij zat tegenover me met een vragende blik. Hij wilde duidelijkheid en wel nu. Hij kon niet langer wachten en ik moest het maar zeggen wat hij moest doen.

 

Oeps, ik ben geen orakel, ik kan een ander niet vertellen wat hij of zij moet doen. Ik kan wel met iemand alles op een rijtje zetten, samen de voor- en nadelen onderzoeken en verkennen. En soms is het zelfs goed om even afstand te nemen. Het “probleem” even te laten rusten, want er zijn soms dilemma’s in het leven die je niet een, twee, drie kunt oplossen. Die hebben tijd nodig en moeten even pruttelen. Daar moet je soms om heen lopen om het vanuit verschillende posities te bekijken en te onderzoeken. Soms moet je het gewoon even links laten liggen. Want sommige dilemma’s vragen om afstand, om tijd, om geduld.

En zo kwam het dat ik deze man uitlegde dat hij het “niet weten” even moest verduren. Dat ik hem niet de oplossing zou aanreiken, maar dat ik wel samen met hem op onderzoek wilde gaan. Hij was niet blij, sterker nog, hij werd knorrig, boos en zelfs onredelijk. Hij moest een oplossing hebben, hij moest een beslissing nemen, en wel NU, en dat kon echt niet wachten. Dat ik dat niet snapte!! Dat snapte hij dan weer niet.

Ik liet hem maar even stoom afblazen, want als ik hem zou willen overreden, dan zou ik hem niet duidelijk kunnen maken wat ik bedoelde. Nadat het eerste verzet was gezakt, was er ruimte voor een gesprek, ruimte om het probleem er gewoon even te laten zijn. We besloten om het probleem recht van bestaan te geven en er op verschillende manieren naar te kijken. We keken tijdens een sessie heel analytisch, de volgende keer onderzochten we zijn gevoel met betrekking tot dit probleem, dus op een heel andere laag dan het verstand. Tot slot keken we er een keer naar waarbij we het probleem een plek gaven in de ruimte en waarbij alle elementen die bij het probleem hoorden ook een plek kregen in de ruimte. Het waren 3 mooie verkennende sessies. Daarna lieten we het probleem een tijdje rusten. Het lukte de man om dat te verduren, om het probleem er te laten zijn, maar om er ook zelf te mogen zijn, eigenaar van het probleem.

bril

En toen, bij een vervolgafspraak op een stralende lentedag was daar ineens de oplossing. Uit een totaal andere hoek dan we hadden verwacht. Zelfs ik had het niet zien aankomen. Leuk. Verrassend. Maar vooral helpend voor mijn cliënt. Het probleem had zich getransformeerd naar een oplossing en ineens was het probleem geen probleem meer.

Door alle verschillende manieren van kijken hadden we een andere laag aangeboord, waardoor de man anders kon kijken. Hij had ontdekt dat de tijd nemen heel helpend was geweest, maar ook de verschillende manieren van kijken, die hij niet gewend was hadden hem geholpen. Hij had nieuwe inzichten gekregen, bestaande waarheden bleken toch net even anders in elkaar te zitten en sommige moeilijkheden waren veel gemakkelijker dan gedacht.

Zo gaat dat dus soms in coaching. Je denkt van te voren precies te weten wat je probleem is, hebt een duidelijk idee over dat je het opgelost wilt hebben, maar soms kom je ergens uit waar je het bestaan niet van wist. Ja, het leven kan erg verrassend zijn. Hoe leuk is dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *