Hoe ga jij om met de gebeurtenissen in je leven?

Het leven heeft soms leuke en minder leuke verrassingen voor ons in petto. Dat hoort bij het leven. Wellicht zou het anders ook heel saai worden. Leven staat of valt bij polariteiten. Licht kan niet zonder donker, kracht kan niet zonder kwetsbaarheid etc.. In deze tijd denken we vaak dat het leven maakbaar is en dat we zelf overal invloed op hebben. In principe is dat een mooie gedachte, maar het gaat natuurlijk niet altijd (helemaal) op. Op veel kleine zaken hebben we invloed, maar bij de grotere zaken in het leven hebben we vaak minder in te brengen. Waar we dan wel invloed op hebben is hoe we met die zaken die op ons bordje komen omgaan. Daar kunnen we wel onze invloed uitoefenen als je dat al zo zou willen stellen. Wanneer je een ongeluk krijgt, ziek wordt of wanneer je ontslagen wordt heb je daar maar ten dele invloed op. Hoe je dan met die situatie omgaat bepaalt vaak hoe je je er doorheen slaat. Gedachten en overtuigingen zijn daarbij van grote invloed. Door een gebeurtenis vanuit verschillende perspectieven te bekijken, kan er een heel ander licht op de zaak komen.

druppels

Ooit had ik eens een cliënte die ontzettend bang was voor ontslag. Het liep niet lekker in het bedrijf, verstoorde werksfeer, tegenvallende resultaten en nog meer kommer en kwel. Uiteraard hebben we hier samen naar gekeken en uitgezocht hoe ze hier het beste mee om kon gaan. Uiteindelijk is daar waar ze zo bang voor was gebeurd, ze werd ontslagen. Door dit ontslag werd ze gedwongen tot een verandering. Een verandering die ze door haar angst steeds uit de weg was gegaan. Laatste sprak ik haar en vertelde ze me dat het ontslag een van de beste dingen was die haar was overkomen. Ze werd gedwongen om tot “bewe-gen”, kansen te onderzoeken, uit haar comfortzone te gaan en nieuwe grenzen op te ontdekken. Inmiddels heeft ze een dijk van een baan waar ze al haar energie in kwijt kan. Door de gedwongen verandering en door niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar dit op te vatten als een kans heeft ze zelf een positieve invloed op de situatie kunnen uitoefenen. Natuurlijk ging dat niet zonder slag of stoot, maar dat hoeft ook niet. Een mens mag tegenspartelen, tijd nemen om met aan een nieuwe situatie te wennen en opnieuw plaats te bepalen. Dat heb je als mens ook heel hard nodig. Dit is maar een voorbeeld, maar dit geld ook voor andere grote en kleine gebeurtenissen en tegenslagen.